ΗΠΑ: Αντισυνταγματική η νομοθεσία της Columbia περί όπλων

0

O Ομοσπονδιακός Δικαστής των ΗΠΑ, Frederick J. Scullin o νεώτερος, έκρινε ότι o νόμος της Columbia που απαγορεύει στους πολίτες να φέρουν όπλα όταν κυκλοφορούν δημοσίως, είναι αντισυνταγματικός.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο δικαστής Scullin έχει εκδώσει διαταγή προς τα αστυνομικά τμήματα να άρουν την απαγόρευση σχετικά με τα πυροβόλα όπλα.

Ο Δικηγόρος της ομάδας για την άρση της απαγόρευσης, Alan Gura, δήλωσε ότι η απόφαση “πρέπει να γίνει σεβαστή διότι απορρίφθηκε μια απαγόρευση η οποία παραβίαζε το Σύνταγμα και εμπόδιζε τους πολίτες να ασκήσουν κατοχυρωμένα δικαιώματά τους”.
Ωστόσο, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κολούμπια σχεδιάζει να ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής κατά της απόφασης.

Η συζήτηση για τα δικαιώματα απόκρυψης αλλά και κατοχής όπλων σε δημόσιους χώρους, αποτελεί ένα καυτό θέμα συζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρυσι, το Κάνσας ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους πολίτες να κρατούν πάνω τους πυροβόλα όπλα, ακόμα και κατά την είσοδό τους σε δημόσια κτίρια.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Κυβερνήτης της Ιντιάνα, Mike Pence υπέγραψε νόμο, που επιτρέπει σε ενήλικες να μεταφέρουν κάποιο κρυφό όπλο κλειδωμένο στο όχημα τους, ακόμα και αν αυτό βρίσκεται σε έκταση που να ανήκει σε σχολείο.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυβερνήτης του Illinois, Pat Quinn υπέγραψε νομοσχέδιο που απαιτεί την πραγματοποίηση ελέγχων ιστορικού για όλες τις αγορές όπλων στην πολιτεία, καθώς και την επίσημη δήλωση όλων των απολεσθέντων και κλαπέντων όπλων.