ΗΠΑ: Αντισυνταγματική κρίθηκε η θανατική ποινή στην Καλιφόρνια

0

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια απέρριψε ως αντισυνταγματική τη θανατική ποινή, καθώς έκρινε ότι παραβιάζει την όγδοη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ που απαγορεύει τις βάναυσες και ασυνήθιστες τιμωρίες και αποτελεί ένα ‘’σύστημα δυσλειτουργικό, που προσομοιάζει με ψυχικά βασανιστήρια.’’

Σύμφωνα με τον δικαστή Cormac Carney, «απρόβλεπτες και άτακτες καθυστερήσεις είχαν ως συνέπεια ένα σύστημα θανατικής ποινής στο οποίο πολύ λίγοι από τους εκατοντάδες των καταδικασμένων εκτελούνται πράγματι από την Πολιτεία. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα σύστημα όπου αυθαίρετοι παράγοντες και όχι νομικοί, όπως π.χ. το είδος του εγκλήματος, αποφασίζουν ποιος θα εκτελεστεί πραγματικά. Ένα τέτοιο σύστημα δεν εξυπηρετεί κάποιο ποινικό σκοπό, είναι αντισυνταγματικό».

Ο δικαστής Carney, κλήθηκε να κρίνει το αίτημα ακύρωσης της θανατικής ποινής του Ernest Dewayne Jones, ο οποίος βρίσκεται στα κελιά των μελλοθανάτων εδώ και δύο δεκαετίες, μετά την καταδίκη του το 1995 για το βιασμό και το φόνο της μητέρας της συντρόφου του.
Η θανατική ποινή στην περίπτωση του Jones εξαλείφθηκε, ωστόσο, αυτή τη στιγμή 748 άνθρωποι παραμένουν στα κελιά των μελλοθάνατων στην Καλιφόρνια.

Η διευθύντρια της Ένωσης Εθνικός Συνασπισμός για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, Νταϊάν Ραστ-Τίρνεϊ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση.
“Είναι νομίζω η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο προβαίνει σε εκτίμηση του συνόλου του συστήματος, του κόστους του για τον φορολογούμενο, της αντισυνταγματικότητάς του και της δοκιμασίας των ανθρώπων σε μια μορφή ψυχικού βασανισμού”, πρόσθεσε η Ραστ-Τίρνεϊ.

Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση εγγράφεται στο πλαίσιο της “αυξανόμενης συναίνεσης εναντίον της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ”, όπου “έξι αμερικανικές Πολιτείες την έχουν καταργήσει από το 2004” ενώ “ένα μορατόριουμ έχει αποφασισθεί από τον κυβερνήτη της Οκλαχόμα”.