ΗΠΑ: «Πάγωμα» όλων των ιρανικών κεφαλαίων με απόφαση Ομπάμα

0

Αδρανοποίηση όλων των ιρανικών κεφαλαίων που βρίσκονται στη χώρα και ανήκουν στην ιρανική κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και σε ιρανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποφάσισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Το διάταγμα υπογράφηκε εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας της αμερικανικής πλευράς για τις πυρηνικές δοκιμές του Ιράν. Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκε ότι το «πάγωμα» των λογαριασμών έγινε με σκοπό την πολιτική πίεση προς το Ιράν, διευκρινίζοντας ότι αφορμή αποτέλεσαν οι αθέμιτες πρακτικές των ιρανικών τραπεζών, οι οποίες απέκρυπταν απαγορευμένες συναλλαγές.

 

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε βαθμιαία τα μέτρα που λαμβάνουμε και το πάγωμα ιρανικών κεφαλαίων είναι μέρος αυτής της πολιτικής, δεν σχετίζεται δηλαδή με σκοπό άσκησης πολιτικής πίεσης στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα», τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ «παγώνουν» τα ιρανικά κεφάλαια στη χώρα. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση το 1979 κατόπιν κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Οι λογαριασμοί τότε είχαν ενεργοποιηθεί ξανά με εντολή του Προέδρου Ρήγκαν το 1981, αφού οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σχόλια