ΗΠΑ: Απαγόρευση αντι-ισραηλινών διαφημίσεων σε λεωφορεία του Σηάτλ

0

Αφορμή για να έρθει το ζήτημα στο προσκήνιο ήταν η αίτηση της ΜΚΟ «Εκστρατεία Συνειδητοποίησης για τη Μέση Ανατολή» (Seattle Mid East Awareness Campaign) να μισθώσει διαφημιστικό χώρο στην εξωτερική πλευρά των αστικών λεωφορείων, προκειμένου να αναρτήσει πολιτικά μηνύματα κατά της ισραηλινής εμπλοκής στη Γάζα.

Το Τμήμα Μεταφορών της Περιφέρειας αρχικά ενέκρινε την εκμίσθωση διαφημιστικού χώρου σε 12 λεωφορεία για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, από το Δεκέμβρη του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011. Προτού όμως αυτά τεθούν στην κυκλοφορία, σημειώθηκαν αντιδράσεις από πολλούς πολίτες, οι οποίοι έστελναν επιστολές διαμαρτυρίες στα τοπικά ΜΜΕ ζητώντας την ανάκληση της άδειας. Οχτώ με δέκα επιστολές περιείχαν απειλές βίας κατά των οδηγών και του επιβατικού κοινού των λεωφορείων, ενώ λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία δύο άλλες οργανώσεις κατέθεσαν αιτήσεις για να διαφημιστούν και αυτές στα μέσα μεταφοράς με φιλο-ισραηλινά συνθήματα αυτή τη φορά. Λόγω της δημιουργούμενης πόλωσης οι τοπικές αρχές αφενός αποφάσισαν ανάκληση της άδειας στην Seattle Mid East Awareness Campaign, αφετέρου αρνήθηκαν να δώσουν διαφημιστικό χώρο στις άλλες δύο οργανώσεις.

Συνεπώς, η ΜΚΟ προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της απόφασης ανάκλησης του τοπικού συμβουλίου, χωρίς  κάποιο αντίκρυσμα.Το περιστατικό πυροδότησε δημόσιο διάλογο στην Πολιτεία για τα όρια της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας έκφρασης (1η Τροποποίηση). Οι προσφεύγουσα ΜΚΟ επικαλέστηκε αθέμιτο περιορισμό της συνταγματικής της ελευθερίας να κριτικάρει δημοσίως την ισραηλινή πολιτική, ενώ υπερασπίστηκε την διατύπωση των ακτιβιστικών της μηνυμάτων –η επίμαχη διαφήμιση ήταν «Εγκλήματα Πολέμου των Ισραηλινών: τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων αξιοποιούνται»-, δηλώνοντας ότι τους χαρακτηρισμούς αυτούς χρησιμοποιούν ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία. Προσθέτως ισχυρίστηκε ότι ούτως ή άλλως ο διαφημιστικός χώρος στο εξωτερικό των λεωφορείων αποτελούσε πάγια αντικείμενο μίσθωσης και με τον ίδιο τρόπο είχαν στο παρελθόν διαφημιστεί θρησκευτικές και φεμινιστικές οργανώσεις, προπαγανδίζοντας τους σκοπούς τους.

Η οργάνωση απέδωσε την ανάκληση σε πιέσεις εκ μέρους εβραϊκών και χριστιανικών ενώσεων, ενώ αμφισβήτησε τη σοβαρότητα των απειλών βίας που έγιναν. Την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης από τον κίνδυνο βίαιων επεισοδίων επικαλέστηκαν εξάλλου οι τοπικές αρχές ως δικαιολογητικό λόγο της απαγόρευσης.Το αιτιολογικό της απορριπτικής δικαστικής απόφασης ανέφερε: «Το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι είναι υποχρέωσή του να προασπίζει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ιδίως δε το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, ακόμη και όταν η άποψη που εκφράζεται είναι δυσάρεστη ή εκφράζει μικρή μερίδα ατόμων.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις της εν λόγω υπόθεσης, το δικαστήριο κρίνει ότι η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για απαγόρευση των διαφημίσεων της ΜΚΟ SeaMAC είναι πολιτικά ουδέτερη και συνιστά θεμιτό περιορισμό της έκφρασης σε ένα δημόσιο φόρουμ».Κατά της απόφασης ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union), ο εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι οι πολίτες του Σηάτλ δεν χρειάζονται προστασία από οποιαδήποτε άποψη.

Απαγόρευση αντι-ισραηλινών διαφημίσεων σε λεωφορεία του Σηάτλ                                                                                             
 

Σχόλια