Απαγόρευση της φυλετικής ποσόστωσης για την εισαγωγή στα δημόσια κολέγια του Michigan

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την απαγόρευση της φυλετικής ποσόστωσης για την εισαγωγή στα δημόσια κολέγια του Michigan, με τη διαφωνία όμως της δικαστή, Sonia Sotomayor.

Η Sotomayor δήλωσε ότι η απόφαση αυτή προσβάλλει τα δικαιώματα πολλών ομάδων και επιτρέπει τη “στρέβλωση των βασικών κανόνων της πολιτικής διαδικασίας, με τρόπο που θέτει σε δυσχερή θέση φυλετικές μειονότητες”.

“Κατά τη δική μου άποψη αλλά και των συναδέλφων μου, με το νομοθέτημα αυτό διαιωνίζονται οι φυλετικές διακρίσεις” ανέφερε η Sotomayor, ενώ πρόσθεσε: “Είναι λυπηρό να μη μπορούμε να αποδεχτούμε τη σκληρή πραγματικότητα, ότι δηλαδή η φυλή παίζει ρόλο. Ως μέλη του δικαστικού σώματος είμαστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε για τη διατήρηση και την προστασία της ισότητας και δε θα έπρεπε να εφησυχάζουμε, αλλά να αντιμετωπίζουμε με θετικές δράσεις τη φυλετική ανισότητα που υπάρχει στην κοινωνία μας”.

Η απόφαση του δικαστηρίου ενέκρινε την αλλαγή της νομοθεσίας του Michigan με την οποία απαγορεύεται στα δημόσια κολέγια το φυλετικό προνόμιο εισαγωγής που ίσχυε μέχρι τώρα και έδινε τη δυνατότητα σε άτομα που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες να σπουδάσουν σε αυτά. Η απόφαση αναμένεται να δώσει ώθηση και σε άλλες πολιτείες να πράξουν το ίδιο, αλλάζοντας την πολιτική τους για τα δημόσια κολέγια.

Η δικαστής έγραψε σχετικά με το ζήτημα: ‘’Το να αμφιβάλλουμε για την αξία των επιτευγμάτων φοιτητών που ανήκουν σε μειονότητες, αποτελεί μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος του ίδιου ρατσισμού που θα τους απέκλειε ακόμα και από το να προσπαθήσουν’’.
 
 

Σχόλια