ΗΠΑ: Απόρριψη αιτήματος για εξαίρεση από εργοδοτική υποχρέωση λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων

0

Το αμερικανικό Εφετείο αποφάσισε υπέρ της μη εξαίρεσης Μενονίτη Χριστιανού εργοδότη από την υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης για μεθόδους αντισύλληψης, καθώς «οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν ν’ ασκούν και να επικαλούνται θρησκευτικές πρακτικές».

Πρόκειται για τη ξυλουργική επιχείρηση Conestoga Wood Specialties Corp., με έδρα την Πενσυλβανία, ο ιδιοκτήτης της οποίας, ζήτησε την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση κάλυψης δαπανών αντισυλληπτικών φαρμάκων και μεθόδων, για τις γυναίκες του προσωπικού του. Πρόκειται για εργοδοτική υποχρέωση που εισήχθη με τη μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας (Women’s Preventive Healthcare regulations of the Affordable Care Act of 2010). O εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος ανήκει στο δόγμα των Μενονιτών, Αναβπτιστών Χριστιανών, επικαλέστηκε τις επιταγές τις θρησκείες του, βάσει των οποίων «ο τερματισμός της ζωής ενός εμβρύου αποτελεί εγγενές Κακό και αμαρτία ενώπιον του Θεού» και ισχυρίστηκε, ότι η επίμαχη ρύθμιση προσβάλει τα δικαιώματα θρησκευτικής ελευθερίας που προστατεύονται από την Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος (First Amendement).

Το αμερικανικό Εφετείο διέκρινε μεταξύ των δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων και των δικαιωμάτων του νομικού προσώπου, το οποίο αυτά κατέχουν. «Το δικαστήριο δε βλέπει πώς μπορεί μια εμπορική, κοσμική επιχείρηση, με στόχο το κέρδος, να επικαλείται θρησκευτικές πεποιθήσεις, προκειμένου να απέχει από μία επιβεβλημένη ενέργεια ή να εξαιρεθεί από μία νομική υποχρέωση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δικαστής Robert Cowen, ενώ προσθέτει ότι σκοπός της απόφασης δεν είναι να περιορίσει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και της πίστης του εργοδότη και της οικογένειας του, αλλά να καταστήσει σαφή το διαχωρισμό της επιχείρησης, ως νομικού προσώπου, από τους ιδιοκτήτες της. Να σημειωθεί τέλος, ότι αναμένεται να επιληφθεί της υπόθεσης και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (Supreme Court)