ΗΠΑ: Απόρριψη αιτήματος μελλοθάνατου για γνώση του φαρμάκου εκτέλεσης

0

Εκτελέστηκε ο κατά συρροή δολοφόνος του Τέξας, Tommy Lynn Sells, μία ώρα μετά την απόρριψη του αιτήματός του από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με το οποίο ζητούσε να λάβει γνώση των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν για τη θανάτωσή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε, λιγότερο από μία ώρα πριν από την εκτέλεση, το αίτημα του θανατοποινίτη με το οποίο ζητούσε να γίνει γνωστή η προέλευση των βαρβιτουρικών, τα οποία θα του χορηγούνταν.

Οι δικηγόροι του Sells, Maurie Levin και Jonathan Ross, είχαν ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κατασκευαστή του φαρμάκου εκτέλεσης δηλώνοντας: “Πιστεύουμε ότι ο τρόπος που επιλέγουμε ως χώρα να εκτελούνται οι θανατοποινίτες αντανακλά το τι είδους κοινωνία είμαστε” ενώ πρόσθεσαν:  “Χωρίς διαφάνεια σχετικά με τις θανατηφόρες ενέσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πηγή και την καθαρότητα των φαρμάκων που πρέπει να χρησιμοποιούνται, είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί ότι οι εκτελέσεις είναι ανθρώπινες και σύμφωνες με το Σύνταγμά μας”.

Ομοσπονδιακός δικαστής αρχικά διέταξε την αναβολή της εκτέλεσης, έως ότου οι αρχές των φυλακών του Τέξας αποκαλύψουν την προέλευση των βαρβιτουρικών που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν στις θανατηφόρες ενέσεις, ωστόσο, αυτή η απόφαση ανατράπηκε μετά από έφεση και το Τέξας κέρδισε την υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Ο Sells καταδικάστηκε σε θάνατο για την απαγωγή και δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού το 1999, ενώ αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες άλλες δολοφονίες.
 

 

Σχόλια