ΗΠΑ: Απόρριψη αιτήματος της Γιούτα για μη αναγνώριση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

0

Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Πολιτείας της Γιούτα για τη μη νομική αναγνώριση περίπου 1,300 γάμων ατόμων του ιδίου φύλου, οι οποίοι τελέστηκαν μετά τη σύντομη άρση της απαγόρευσης τέτοιων γάμων, το Δεκέμβριο, από Ομοσπονδιακό Δικαστή.

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο ο Επαρχιακός Δικαστής Ρόμπερτ Σέλμπι του Σολτ Λέικ Σίτι, αποφάσισε ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους και περιορίζει το γάμο μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια ήταν αντισυνταγματικός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη συντηρητική Γιούτα,η οποία κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Μορμόνους.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον επανέφερε την απαγόρευση μετά από μόλις 17 ημέρες, εκδίδοντας διάταγμα αναστολής της εφαρμογής της απόφασης του Δικαστή Σέλμπι, γεγονός που κατέστησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών παράνομους, ωσότου κριθεί η προσφυγή της Πολιτείας.

Η Γιούτα αρνήθηκε να προσδώσει νομική αναγνώριση σε γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών που τελέστηκαν στο μεταξύ, γεγονός που τους εμποδίζει να προχωρήσουν σε υιοθεσίες, να γίνουν δικαιούχοι παροχών συζυγικής ασφάλειας ή να αλλάξουν το όνομά τους.
Τελικά, τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια προχώρησαν σε χωριστή αγωγή για να αναγκάσουν την Πολιτεία να αναγνωρίσει την οικογενειακή τους κατάσταση.

Συνολικά 19 Πολιτείες, αναγνωρίζουν τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου, ως νόμιμους.
Σε ακόμη 9 Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Γιούτα, ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν άρει τις απαγορεύσεις για γάμους μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου, αλλά οι αποφάσεις έχουν ανασταλεί εν αναμονή της εκδίκασης σχετικών προσφυγών.