ΗΠΑ: Αποζημίωση 10 εκατομμύρια για άδικη 16ετή παραμονή στη φυλακή

0

Αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Νέα Υόρκη θα λάβει ένας κάτοικος της, ο οποίος παρέμεινε 16 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε.

Ο 42χρονος σήμερα αφροαμερικανός Τζαμπάρ Κόλινς καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μπρούκλιν, τον Μάρτιο του 1995, για τη δολοφονία του ραβίνου Αβραάμ Πόλακ τον Φεβρουάριο του 1994, με βάση μαρτυρίες ατόμων που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει από μακριά τη σκηνή του εγκλήματος.

Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι ένας από τους μάρτυρες είχε ανακαλέσει την κατάθεσή του πριν από τη δίκη, αλλά αυτή χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα Τσαρλς Χάινς, για τη στήριξη της ενοχής του Κόλινς.. Ο εν λόγω μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι τον είχαν εξαναγκάσει να υπογράψει την κατάθεση απειλώντας τον πως αν δεν το κάνει, θα τον εμπλέξουν σε άλλα αδικήματα.

Τελικά ένας δικαστής ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση καταγγέλλοντας τις πρακτικές αυτές και άφησε ελεύθερο τον Κόλινς ο οποίος αφού προχώρησε στην κατάθεση αγωγής εναντίον της πόλης και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αλλά τελικά συμβιβάστηκε στα πλαίσια φιλικού διακανονισμού.

Μετά την απελευθέρωσή του. ο Τζ. Κόλινς εργάστηκε ως συνεργάτης, στο γραφείο του δικηγόρου του και πλέον σκοπεύει να γίνει πάστορας για να συνδράμει όσους έχουν καταδικαστεί άδικα.
 

Σχόλια