ΗΠΑ: Αποζημίωση 130 εκ. δολαρίων για ιατρικό λάθος και αμέλεια

0

Δικαστήριο του Long Island των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επιδίκασε αποζημίωση 130 εκ. δολαρίων στη 10χρονη Shannon Reilly, η οποία από ιατρικό λάθος, έπαθε εγκεφαλική βλάβη.

Οι γιατροί του νοσοκομείου St. Charles Hospital κατηγορούνται ότι δε διαπίστωσαν εγκαίρως ότι το παιδί έπασχε από τη στιγμή της γέννησης του από έλλειψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας να επιδεινωθεί και να επέλθει εγκεφαλική παράλυση.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσέφεραν το 2009 στους γονείς του κοριτσιού 8 εκ. δολάρια προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και να «κλείσει» η υπόθεση. Οι γονείς αρνήθηκαν την πρόσφορα και αποφάσισαν να προχωρήσουν δικαστικά την υπόθεση.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δε δέχθηκε την ιατρική ευθύνη και δεν επιδίκασε αποζημίωση στους γονείς του κοριτσιού. Στη συνέχεια όμως, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση, ακύρωσε την πρωτοβάθμια δικαστική κρίση. Στο πλαίσιο τρίτης δίκης που διεξήχθη για την επίμαχη υπόθεση, οι Δικαστές επιδίκασαν το ανωτέρω ποσό ως αποζημίωση καθώς επεσήμαναν ότι το κορίτσι δεν μπορεί να περπατήσει, ούτε να μιλήσει και έχει ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα ενώ, όπως σημείωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Thomas Moore, η υγεία του κοριτσιού θα μπορούσε να ήταν σε αρκετά καλύτερη κατάσταση, αν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου είχε δράσει πιο άμεσα.

Με τη δικαστική απόφαση, με την οποία επιδικάστηκε το ποσό των 130 εκ. δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένεια, επήλθε η δικαίωση μετά από ένα δεκαετή δικαστικό αγώνα ενώ δικαιώθηκαν τόσο οι γονείς όσο και ο δικηγόρος, οι οποίοι αρνήθηκαν την αρχική προσφορά του νοσοκομείου.

Σχόλια