ΗΠΑ: Άρνηση εισόδου στον Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ

0

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν άδεια εισόδου στο νέο πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ, Χαμίντ Αμπουταλεμπί, εξαιτίας του φερόμενου ρόλου του στην κρίση των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη το 1979.

«Ζητάμε από τον Μπαν Κι Μουν να επέμβει και να κάνει τα απαραίτητα ώστε να λυθεί το θέμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ματζίντ Ταχτ – Ραβανσί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Την ώρα που Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί χαρακτήρισαν τον Αμπουταλεμπί «τρομοκράτη», ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε στη σύλληψη ομήρων, κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο του 1979, οι οποίοι κρατήθηκαν επί 444 ημέρες. Αντίθετα έχει δηλώσει ότι εργάστηκε απλώς ως μεταφραστής κατά την απελευθέρωση κάποιων εκ των ομήρων.

Η εκπρόσωπος της ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφχάμ, επεσήμανε ότι «έχουν ενεργοποιηθεί οι επίσημοι μηχανισμοί για την υποβολή διαβήματος στον ΟΗΕ».

Ως η χώρα που φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ πρέπει να δίνουν άδεια πρόσβασης στους ξένους διπλωμάτες του ΟΗΕ, ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αμερικανικοί νόμοι του επιτρέπουν να αρνηθεί την παροχή βίζας σε διπλωμάτες για λόγους «ασφάλειας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής».
 

Σχόλια