ΗΠΑ: Βουλή κατά κυβέρνησης για τους ιδιωτικούς στρατούς

0

Εμπόδια στη διεξαγωγή έρευνας για τις δραστηριότητες της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας «Μπλακγουότερ» στο Ιράκ φέρεται να θέτει το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόκειται για καταγγελία του προέδρου επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, Χένρι Γουάξμαν.
Σε επιστολή του προς την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ο βουλευτής Χένρι Γουάξμαν καταγγέλλει ότι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν επιτρέπουν στην «Μπλακγουότερ» να συνεργαστεί με την επιτροπή στην έρευνά της.
Το υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε το πρόβλημα σε «παρεξήγηση».
«Η ‘Μπλακγουότερ’ μάς πληροφόρησε ότι αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε από την εταιρεία να μην παραδώσει στην επιτροπή έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική γραπτή έγκριση από το υπουργείο», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή του προέδρου της επιτροπής της Βουλής.
Η επιστολή δόθηκε την Τρίτη στα μέσα ενημέρωσης.
«Η ‘Μπλακγουότερ’ ενημερώθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αντίρρηση να παραδώσει πληροφορίες στην επιτροπή», απάντησε με ανακοινωθέν το υπουργείο Εξωτερικών.
Η «Μπλακγουότερ» είναι η εταιρεία που παρέχει προστασία στους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Βαγδάτη. Βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά το επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου όταν υπάλληλοι της εταιρείας ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών που στοίχισε τη ζωή 11 Ιρακινών πολιτών.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοι της ενήργησαν σε αυτοάμυνα.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί Καμάλ αλ Μαλίκι προέβη σε αναστολή των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία λίγες ημέρες μετά ανέλαβε εκ νέου την προστασία του διπλωματικού σώματος.

Σχόλια