ΗΠΑ: Δε συνιστά απόδειξη ενοχής το αίτημα κατηγορουμένου για συνήγορο υπεράσπισης

0

Το αμερικανικό Εφετείο απεφάνθη, ότι το αίτημα κατηγορουμένου για συνήγορο υπεράσπισης δεν μπορεί να αποτελέσει απόδειξη της ενοχής του.

Η υπόθεση αφορά στον Tayfun Okatan, ο οποίος καταδικάστηκε για τρία αδικήματα, σχετικά με παράνομη μεταφορά αλλοδαπού σε αμερικανικό έδαφος. Όταν ο Okatan συνελήφθη επ αυτοφώρω να προσπαθεί να φέρει εντός αμερικανικού εδάφους Γερμανό πολίτη, χωρίς την απαιτούμενη άδεια και ρωτήθηκε για τα αίτια των ενεργειών του, ο Okatan ζήτησε δικηγόρο.

Ο δημόσιος κατήγορος ερμήνευσε το αίτημα αυτό ως απόδειξη ενοχής, κάτι που, σύμφωνα με το Εφετείο, παραβιάζει ευθέως την 5η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος (Fifth Amendement).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση [PDF], ο Okatan είχε εκ νόμου και εκ του Συντάγματος το δικαίωμα να σιωπήσει και να μην προβεί σε καμία δήλωση που θα επιβάρυνε τη θέση του και ως εκ τούτου ορθώς το επικαλέστηκε. Άλλωστε, σύμφωνα με την απόφαση, το πεδίο εφαρμογής των δικαιωμάτων που απορρέουν από την 5η τροποποίηση δεν περιορίζεται σε πολίτες σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Ισχύουν δηλαδή για όλους και ως εκ τούτου οι ένορκοι ή το δικαστήριο δεν μπορούν να συνάγουν την ενοχή κάποιου, μόνο επειδή αυτός έκανε χρήση του δικαιώματος πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης.

Η υπόθεση αναπέμφθηκε για τις περαιτέρω διαδικασίες.
 

Σχόλια