spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΗ.Π.Α.: Δεν συνιστά αδικαιολόγητη έρευνα η αναζήτηση στη λίστα επαφών κινητού από...

Η.Π.Α.: Δεν συνιστά αδικαιολόγητη έρευνα η αναζήτηση στη λίστα επαφών κινητού από την αστυνομία χωρίς ένταλμα

Την απόφαση ότι τα αστυνομικά όργανα μπορούν να αναζητούν τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κινητό τηλέφωνο ιδιώτη χωρίς ένταλμα  εξέδωσε εφετείο του Σικάγο, στο οποίο προήδρευε ο γνωστός δικαστής και θεμελιωτής της Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου, Richard Posner.

Η υπόθεση προέκυψε όταν η αστυνομία της Πολιτείας Ιντιάνα βρήκε συσκευές κινητών τηλεφώνων σε χώρο, όπου έκανε έφοδο για εύρεση ναρκωτικών. Τα όργανα αναζήτησαν τους αριθμούς που αντιστοιχούσαν στις συσκευές που βρέθηκαν εκεί, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους κατόχους και να διασταυρώσουν τα νούμερα με το αρχείο κλήσεών τους, ώστε να πετύχουν την εξάρθρωση της οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών.

Ο AbelFlores Lopez, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η αστυνομία δεν είχε δικαίωμα να αναζητήσει το αρχείο κλήσεων του κινητού του χωρίς ένταλμα. Ο ισχυρισμός αυτός έδωσε στο δικαστήριο την ευκαιρία να προβληματιστεί για το βαθμό στον οποίο η αστυνομία έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες, όταν πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές. Τελικά, το επιχείρημα του Lopez απορρίφθηκε, με την αιτιολογία ότι η αναζήτηση του αρχείου κλήσεων ήταν ελάχιστη παραβίαση της ιδιωτικότητας και δεν προσέκρουε στην απαγόρευση αδικαιολόγητων ερευνών σύμφωνα με την Τέταρτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

«Πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβεται το ερώτημα αν και κατά πόσον ένας υπολογιστής, φορητός ή μη, ένα tablet PC ή κάθε άλλη μορφή παρόμοιας συσκευής, εμπίπτει στην απαγόρευση αδικαιολόγητων ερευνών. Για παράδειγμα, ας μην ξεχνάμε την iCam, που επιτρέπει σε κάποιον μέσω τηλεφώνου να συνδέεται με κάμερα του υπολογιστή στο σπίτι του. Με το πάτημα ενός κουμπιού η έρευνα στο κινητό τηλέφωνο αυτομάτως γίνεται και κατ’οίκον έρευνα. Αν η αστυνομία νομιμοποιείται να ανοίγει ένα ημερολόγιο και αντιγράφει από αυτό την διεύθυνση του ιδιοκτήτη, θα πρέπει να νομιμοποιείται εξίσου να ανοίγει το κινητό τηλέφωνου κάποιου για να ψάξει τον αριθμό του στη συσκευή. Αν έχει την εξουσία να διαβάζει μία σελίδα με διευθύνσεις στο ημερολόγιο αυτό, έχει την εξουσία και να διαβάζει τη λίστα επαφών σε κινητό τηλέφωνο. Αν απαγορεύεται στην αστυνομία να διαβάσει προσωπικά ερωτικά γράμματα που βρίσκει στις σελίδες του ημερολογίου, θα πρέπει να της απαγορεύεται να διαβάζει και ερωτικά μηνύματα στο κινητό τρίτου», σχολίασε ο Posner, παρομοιάζοντας το κινητό τηλέφωνο με ημερολόγιο.

Οι δικαστές κατ’ αρχήν δεν δέχτηκαν ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε κίνδυνος κάποιος από τους δράστες να σβήσει τα δεδομένα, πριν τα αναζητήσει η αστυνομία. Αναγνώρισε, όμως, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η προσβολή της ιδιωτικότητας των ιδιοκτητών ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και άρα συνταγματικά επιτρεπτή.

H απόφαση έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από τον νομικό κόσμο της Αμερικής, καθώς δεν συμφωνούν όλοι με τις αποφάσεις του Posner, οι οποίες συνήθως κυμαίνονται στην κατεύθυνση της Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου. Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση του εφετείου του Σικάγο θέτει μία παράμετρο που θα αξιοποιήσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όταν σε λίγους μήνες εκδώσει την σχετική απόφαση για τα όρια των δικαιολογημένων ερευνών σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Lawjobs