ΗΠΑ: Δεν υποχρεούται η CIA να δημοσιοποιήσει διοικητικά αρχεία για τις ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατίας

0

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της 2ης Περιφέρειας των ΗΠΑ δικαίωσε την CIA και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κρίνοντας ότι η μυστική υπηρεσία δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα που αφορούν τα προγράμματα κράτησης και ανάκρισης υπόπτων τρομοκρατίας σε εδάφη εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το τριμελές δικαστήριο έλαβε την απόφαση ομόφωνα, θεωρώντας ότι το δικαίωμα της CIA να παρακρατά τα παραπάνω αρχεία εμπίπτει στις ρητά προβλεπόμενες εξαιρέσεις του νόμου Freedom of Information Act.

Τον συγκεκριμένο νόμο επικαλούνταν η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU), η οποία είχε αρχικά υποβάλει το αίτημα δημοσιοποίησης των αρχείων και στη συνέχεια προσέφυγε κατά της άρνησης της διοίκησης. Η Ένωση ισχυριζόταν ότι από την δημοσιοποίηση των αρχείων θα προέκυπταν στοιχεία που έπρεπε να μάθει το κοινό αναφορικά με τις ανακριτικές μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών κατά των υπόπτων για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η ρύθμιση στην οποία στηρίχθηκαν οι δικαστές για το σχηματισμό δικανικής πεποίθησης εξαιρεί στην ουσία από την υποχρέωση δημοσιοποίησης διοικητικά έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και με ζητήματα αμυντικής πολιτικής.

ΗΠΑ: Δεν υποχρεούται η CIA να δημοσιοποιήσει διοικητικά αρχεία για τις ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατίας

Σχόλια