ΗΠΑ: Διάσημος πίνακας του Σεζάν αντικείμενο δικαστικής διεκδίκησης

0

Την κυριότητα του πίνακα διεκδικούσε Ρώσος συλλέκτης που ισχυριζόταν ότι τον πίνακα είχαν αρπάξει από τον προπάππο του οι Μπολσεβίκοι.

Ο Πιερ Κονοβάλοφ ισχυρίστηκε κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο ότι τον πίνακα είχε αγοράσει ο προπάππος του, πλούσιος Μοσχοβίτης έμπορος υφασμάτων με αδυναμία στη συλλογή σύγχρονης τέχνης, έξι χρόνια πριν την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917.

Το νέο, μετεπαναστατικό καθεστώς εισηγήθηκε την κατάσχεση της συλλογής έργων τέχνης από διάφορες μεγαλοαστικές οικογένειες, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του ενάγοντος. Οι οικίες των οικογενειών ανακηρύχθηκαν μουσεία, τα στοιχεία και οι τίτλοι κυριότητας των έργων καταστράφηκαν και οι συλλογές πουλήθηκαν στο εξωτερικό από τον υπεύθυνο διεθνών εμπορικών σχέσεων της προσωρινής ρωσικής κυβέρνησης. Έτσι απέκτησε το διάσημο πορτραίτο ο διευθυντής του μουσείου Steven Klark, ο οποίος και το κληροδότησε στο ίδρυμα μετά το θάνατό του. Ο ενάγων είχε καταθέσει αγωγή αποζημίωσης και αναγνώρισης κυριότητας από το Δεκέμβρη του 2010, επικαλούμενος το δόλο του Klark, ο οποίος φύλαξε τον πίνακα στο σπίτι του μέχρι το 1954, με σκοπό να αποκρύψει την προέλευσή του από τη συλλογή του εμπόρου Morozov.

Η απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη απέρριψε την αγωγή ως απαράδεκτη βάσει του Act of State Doctrine[1], δηλαδή της αρχής κρατικής κυριαρχίας. «Δεχόμαστε ότι το σοβιετικό καθεστώς απέκτησε κυριότητα το 1918 βάσει του εσωτερικού του δικαίου με την έκδοση νομικής πράξης –απόφαση κατάσχεσης- ως εκδήλωση της κυριαρχικής του εξουσίας. Συνεπώς, το παράνομο ή μη της μεταπώλησης του πίνακα δεν μπορεί να κριθεί από το παρόν δικαστήριο, καθότι ο ενάγων τη στιγμή της πώλησης από το σοβιετικό καθεστώς είχε απωλέσει την κυριότητα βάσει της εσωτερικής νομικής πράξης του καθεστώτος αυτού», ήταν η αιτιολογία της απόφασης.

 
[1] Act of State Doctrine = αρχή του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος είναι κυρίαρχο μόνο εντός της επικράτειάς του, και συνεπώς οι πράξεις άσκησης της κυριαρχικής εξουσίας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ενώπιον δικαστηρίου άλλου κράτους.

Σχόλια