ΗΠΑ: Δικαίωση του θανατοποινίτη που έχασε την προθεσμία έφεσης λόγω αμέλειας των συνηγόρων του

0

Λόγω τραγικής αμέλειας των δικηγόρων του, ο Maples είχε χάσει την προθεσμία άσκησης ενδίκων μέσων εναντίον της απόφασης που τον καταδίκαζε σε θάνατο. Ο Maples κατηγορούνταν για διπλή δολοφονία στην Αλαμπάμα. Είχε την τύχη να αναλάβουν την υπόθεσή του δύο δικηγόροι της διάσημης και ακριβοπληρωμένης δικηγορικής εταιρείας Sullivan & Cromwell, οι οποίοι όμως αποχώρησαν από την εταιρεία πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς να παραδώσουν το φάακελο της υπόθεσης σε συνάδελφό τους και χωρίς να ειδοποιήσουν τον κατηγορούμενο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν να χάσει ο Maples την προθεσμία προσβολής της απόφασης λόγω ενός ατυχούς μπερδέματος στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της νεοϋρκέζικης εταιρείας. «Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα είχαμε δικαιοσύνη. Ο Maples δεν προσέβαλε την απόφαση λόγω εξαιρετικών περιστάσεων που υπερέβαιναν τον δικό του έλεγχο», ανέφεραν οι δικαστές.

Η δικαστική απόφαση περιείχε και ένα τμήμα με αιχμηρά σχόλια κατά της λειτουργίας του δικαιοδοτικού συστήματος στην Αλαμπάμα, καθώς στη συνέχεια την υπόθεση του Maples ανέλαβαν δημόσιοι συνήγοροι οι οποίιοι ορίστηκαν από το πολιτειακό δικαστήριο. «Η απειρία και κακή οικονομική αποζημίωση που λάμβαναν για τις υπηρεσίες τους οι δημόσιοι συνήγοροι του Maples είχαν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτοί να τον υπερασπιστούν κατάλληλα ενώπιον του δικαστηρίου. Δεν στήριξαν καν την υπεράσπιση στο γεγονός ότι ο πελάτης τους ήταν μεθυσμένος το επίμαχο βράδυ, δεν προέβαλαν ενστάσεις σε διαδικαστικές παραβάσεις και συνολικά παρουσιάστηκαν άσχημα προετοιμασμένοι για την ύστερη φάση της δίκης», τόνισε το δικαστήριο. Επέκρινε επίσης την έλλειψη πόρων της Πολιτείας, που πρακτικά στερούσε την αξιοπρεπή δωρεάν νομική υπεράσπιση στους επόμενους βαθμούς της ποινικής διαδικασίας μετά την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση.

 

Σχόλια