ΗΠΑ: Δικαστική νίκη γυναίκας που καταδικάστηκε για τρομοκρατία, επειδή δηλητηρίασε φίλη της

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε μια γυναίκα η οποία αρχικά είχε καταδικαστεί από την κυβέρνηση για τρομοκρατία, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, επειδή είχε δηλητηριάσει την ερωμένη του συζύγου της.

Η υπόθεση αφορούσε μικροβιολόγο η οποία είχε τοποθετήσει πολλές φορές αρσενικό και διχρωμικό κάλιο στο γραμματοκιβώτιο και το χερούλι του αυτοκινήτου φίλης της με σκοπό να την εκδικηθεί επειδή διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον σύζυγό της.
Το θύμα υπέστη εγκαύματα στους αντίχειρες και η κατηγορούμενη, Κάρολ Μποντ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών επειδή παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την κατοχή και τη χρήση χημικών όπλων, βάσει της Διεθνούς Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της άσκησαν έφεση υποστηρίζοντας ότι η δικαιοσύνη δεν μπορούσε να επικαλεστεί έναν ομοσπονδιακό νόμο που αφορά τρομοκρατικές ενέργειες και το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε, δικαιώνοντας ομόφωνα τη μικροβιολόγο επισημαίνοντας ότι οι δικαστικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια, καθώς υπήρξε μόνο ένας ελαφρύς τραυματισμός και όχι θάνατος του θύματος.

Ειδικότερα, οι δικαστές έκριναν ότι «Η παγκόσμια ανάγκη να εμποδιστεί ένας χημικός πόλεμος δεν επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ψάχνει στα ντουλάπια της κουζίνας για να καταγγείλει την ανάπτυξη ενός χημικού όπλου».

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι «οποιοσδήποτε γονιός θα μπορούσε να κριθεί ένοχος για σοβαρό ομοσπονδιακό έγκλημα, δηλαδή για κατοχή χημικού όπλου, επειδή, στην απελπισία του που το παιδί του δεν καθαρίζει το ενυδρείο του χρυσόψαρου, αποφασίζει να ξεφορτωθεί το ψάρι δηλητηριάζοντάς το με μερικές σταγόνες ξίδι».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς ανέφερε ότι «Τα χημικά προϊόντα που εξετάζονται εδώ έχουν ελάχιστη σχέση με εκείνα που απαγορεύονται από τη Διεθνή Συνθήκη» και κατέληξε: «Η ερμηνεία της κυβέρνησης θα μετέτρεπε έναν νόμο που αφορά εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατίας σε νόμο κατά των δηλητηριάσεων που θα αφορούσε ακόμη και τα ήσσονος σημασίας αδικήματα».

H υπόθεση: BOND v. UNITED STATES
 

Σχόλια