ΗΠΑ: Δικαστικό «στοπ» στο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο

0

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας εντόπισε δικαστής σε διατάξεις του νέου αμερικανικού αντιτρομοκρατικού νόμου NDAA (National Defense Authorization Act), το οποίο και κήρυξε ανίσχυρο. Συγκεκριμένα το δικαστήριο διέγνωσε ότι ρύθμιση που επιτρέπει την αόριστη κράτηση των υπόπτων τρομοκρατίας από τις αρχές  έρχεται σε αντίθεση με την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Ο νόμος NDAA κυρώθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα στις 31 Δεκέμβρη 2011. Το επίμαχο άρθρο του νόμου προβλέπει ότι επιτρέπεται η κράτηση για αόριστο χρονικό διάστημα ατόμων που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα, συνεργασία με τους Ταλιμπάν ή συναφείς οργανώσεις οι οποίες προβαίνουν σε τρομοκρατικές πράξεις κατά των ΗΠΑ. Επιπλέον, η επ’ αόριστον κράτηση επιτρέπεται και για άτομα που δεν τελούν τα ίδια τρομοκρατικές πράξεις, αλλά   ενδέχεται να διευκολύνουν με τη δράση τους τις οργανώσεις αυτές.

Με αφορμή τη γενικότητα του τελευταίου αυτού στοιχείου επτά Αμερικανοί πολίτες και μία μη κερδοσκοπική οργάνωση προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να κηρυχθεί ανίσχυρη η διάταξη, επειδή ως τέτοιοι «ύποπτοι» μπορεί να θεωρούνται ακόμη και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ για τρομοκρατικές οργανώσεις. Η δικαστής Katherine Forrest αποφάνθηκε υπέρ των προσφευγόντων, χαρακτηρίζοντας την διάταξη «ασαφή». Ειδικότερα, τόνισε: «Η αοριστία της εν λόγω διάταξης δεν επιτρέπει στον μέσο πολίτη ή ακόμη και στην ίδια την κυβέρνηση, να καταλάβει με σαφήνεια ποια ακριβώς συμπεριφορά εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της».

ΗΠΑ: Δικαστικό «στοπ» σε μέρος του αντιτρομοκρατικού νόμου