ΗΠΑ: Δικαστικός διακανονισμός ρεκόρ για την Toyota

0

Διακανονισμό ρεκόρ, ύψους 1.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε δικαστήριο της Καλιφόρνια για την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota Motors, η οποία αντιμετωπίζει πάνω από 80 αγωγές σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, για πώληση οχημάτων που παρουσίασαν ελαττώματα στο σύστημα επιτάχυνσης.
Ο διακανονισμός αφορά σε ομαδική αγωγή για την οικονομική ζημία ιδιοκτητών αυτοκινήτων, των οποίων η αντικειμενική αξία μειώθηκε, μετά την εμφάνιση του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ αναμένεται να ξεκινήσει στο Los Angeles η πρώτη δίκη σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αφορά στο θάνατο οδηγού τον Αύγουστο του 2009, όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματος της, στην προσπάθεια της να αυξήσει ταχύτητα.
Να σημειωθεί, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αρνείται την ευθύνη για το συμβάν, κάνοντας λόγω για σφάλμα της οδηγού και ανεξάρτητη βλάβη των επιταχυντών. Ωστόσο, σε σωρεία αγωγών που εκκρεμούν σε βάρος της Toyota Motors, γίνεται λόγος για ελαττωματικό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου επιτάχυνσης, σε συγκεκριμένη παρτίδα μοντέλων.