ΗΠΑ: Διώξεις για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

0

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τα κατηγορητήρια εναντίον έξι ατόμων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως άμεσα συνδεόμενοι με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων του 2001 είναι ο Χαλέντ Σέιχ Μοχάμεντ.

«Σήμερα οι αρμόδιες αρχές έλαβαν τα κατηγορητήρια κατά έξι ατόμων που θεωρούνται ύποπτα ότι προετοίμασαν και πραγματοποίησαν τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ που έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001», όπως ανακοίνωσε ο Τόμας Χάρτμαν στρατιωτικός σύμβουλος του Πενταγώνου, υπεύθυνος για τις δικαστικές διώξεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι εισαγγελείς ζήτησαν οι έξι κατηγορούμενοι να μπορούν να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών.

Οι διαδικασίες φαίνεται να επιταχύνονται στα έκτακτα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον δυο νέων κρατουμένων φερομένων ως υπόπτων για συνεργασία με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ είχε δηλώσει την περασμένη χρονιά σε ακρόαση ενώπιον των αρμοδίων αρχών ότι οργάνωσε 30 επιθέσεις ή σχέδια επιθέσεων, κυρίως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ενδεχόμενη δίκη δεν θα αρχίσει πριν από έξι μήνες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της συνεργίας στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, οι έξι κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες συνομωσίας, φόνων κατά παράβαση του νόμου πολέμου, επίθεσης εναντίον πολιτών, φθοράς πολιτειακής ιδιοκτησίας, μαζική καταστροφή κατά παράβαση του νόμου πολέμου, τρομοκρατία και συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας νομικών υποθέσεων. Τέσσερις από τους κατηγορουμένους θα αντιμετωπίσουν και την κατηγορία για αεροπειρατεία.

Σχόλια