ΗΠΑ: Διπλωματική ένταση από την εκτέλεση θανατοποινίτη

0

Διπλωματική ένταση προκάλεσε η εκτέλεση του 46χρονου θανατοποινίτη με νοητική υστέρηση, Έντγκαρ Ταμάγιο, σε φυλακές του Χιούστον στο Τέξας. Είχαν προηγηθεί δύο εφέσεις των συνηγόρων του σε δικαστήρια του Τέξας, αφενός για τη νοητική του στέρηση αφετέρου για την αίτηση παραβίασης των προξενικών του δικαιωμάτων. Και οι δύο εφέσεις ωστόσο απορρίφθηκαν, ενώ δεν απέδωσαν ούτε οι έντονες διπλωματικές πιέσεις της μεξικανικής κυβέρνησης να ματαιωθεί η επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος του.

Ο Ταμάγιο είχε καταδικαστεί για το θανάσιμο πυροβολισμό ενός 24χρονου αστυνομικού το Γενάρη του 1994 και εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις φυλακές του Χάντσιβιλ στο νότιο Τέξας.

Κατά τη σύλληψή του και την απαγγελία των κατηγοριών, οι αμερικανικές αρχές είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τα προξενικά του δικαιώματα κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1963, η οποία επικυρώθηκε από 175 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Σύμβαση της Βιέννης ορίζεται ότι κάθε αλλοδαπός πρέπει να ενημερώνεται και να λαμβάνει βοήθεια από τους εκπροσώπους του προξενείου του, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τα δικαιώματά του. Ο Ταμάγιο μόλις που μιλούσε ή καταλάβαινε αγγλικά κατά τη σύλληψή του και καθώς έχει νοητική υστέρηση θα μπορούσε να γλιτώσει την ποινή του θανάτου, αν είχε τη βοήθεια των προξενικών αρχών του Μεξικού, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό, με την μεξικανική κυβέρνηση να έχει ζητήσει από τις αρχές της πολιτείας του Τέξας να σταματήσουν την εκτέλεση, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της θανατικής ποινής στη συγκεκριμένη περίπτωση θα παραβίαζε διεθνείς συνθήκες.