ΗΠΑ: Διχασμός για τη θανατική ποινή

0

Αναζωπύρωση της διαμάχης ανάμεσα στους υπέρμαχους και πολέμιους της θανατικής ποινής, για μια ακόμα φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την άγνοια σχετικά με το θανατηφόρο φάρμακο που χρησιμοποιείται.   

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τάσσονται κατά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η κατάργησή της, ελπίζουν ότι τουλάχιστον δε θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ξανά παλιές μέθοδοι θανάτωσης. Το δικαστήριο της Οκλαχόμα αποφάσισε να αναβάλλει την εκτέλεση δύο θανατοποινιτών, καθώς έκρινε, ότι αντίκειται στο Σύνταγμα το να μην γνωρίζουν ποια ουσία ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεσή τους. Το απόθεμα των ουσιών που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα στις ενέσεις τελείωσε και γι’ αυτό οι πολιτείες στρέφονται προς άλλες ουσίες, οι οποίες παράγονται σε εργαστήρια για τα οποία επικρατεί πλήρης άγνοια.

Οι εκτελέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, όπως αυτή του Ντένις Μακγκουάιρ, στον οποίο χορηγήθηκε με ένεση ένα άγνωστο κοκτέιλ χημικών ουσιών, το οποίο δεν είχε δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 27 λεπτά για να πεθάνει, ενώ σε αυτό το διάστημα υπέφερε, κάτι που είναι αντισυνταγματικό.

Τον Ιανουάριο του 2011, το μοναδικό αμερικανικό εργαστήριο που κατασκεύαζε τις χημικές ουσίες για τις εκτελέσεις, σταμάτησε την παραγωγή και οι αμερικανικές πολιτείες τότε στράφηκαν προς κάποιο άλλο προϊόν, που προορίζεται για την ευθανασία ζώων και κατασκευάζεται από ευρωπαϊκό εργαστήριο, το οποίο ωστόσο, αποφάσισε να μην επιτρέπει τη χρήση του φαρμάκου που κατασκευάζει, για την εκτέλεση θανατικής ποινής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κάποιες πολιτείες να στρέφονται προς φάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα, άρα ούτε ελεγμένα.

Από την επαναφορά της θανατικής ποινής το 1976, έχουν εκτελεστεί συνολικά 1.376 θανατοποινίτες και ακόμα 3.088 αναμένουν την ημέρα της εκτέλεσης. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται ακόμα σε 32 πολιτείες και στις περισσότερες χρησιμοποιείται η θανατηφόρα ένεση, αλλά σε κάποιες επιτρέπονται και άλλοι τρόποι, όπως είναι η ηλεκτρική καρέκλα, ο θάλαμος αερίων και το εκτελεστικό απόσπασμα.

Σχόλια