ΗΠΑ: Έγκριση ψηφίσματος για προσφυγή κατά του Μπαράκ Ομπάμα

0

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφισμα της ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή προσφυγής σε βάρος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, για παραβίαση του Συντάγματος.

Η πρόταση πέρασε με 225 ψήφους υπέρ, έναντι 201 κατά. Πέντε Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά της μήνυσης, ενώ κανένας Δημοκρατικός δε στήριξε την πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται πως ο Ομπάμα έχει παραβιάσει το Σύνταγμα υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες του, όταν έδωσε ορισμένες «εκτελεστικές εντολές» προκειμένου να παρακάμψει τη σθεναρή αντίσταση που αντιμετωπίζει από το Κογκρέσο, όπου οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν συστηματικά διάφορα νομοθετήματα.

Πολλές από αυτές τις εντολές αφορούν τροποποιήσεις που έγιναν στη μεγάλη μεταρρύθμιση της Υγείας, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πως η προσφυγή αποτελεί ένα «πολιτικό κόλπο».

Οι Δικηγόροι της Βουλής αναλαμβάνουν πλέον να συντάξουν την προσφυγή κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε εβδομάδων, εγκαινιάζοντας έτσι μία περίοδο έντονης πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης.
 

Σχόλια