ΗΠΑ: Έγκριση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

0

Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ενέκρινε τελικώς η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, καταλήγοντας σε σχέδιο συμφωνίας, βάσει του οποίου ο Πρόεδρος Obama θα μπορέσει να κάνει περιορισμένη χρήση στρατιωτικής ισχύος στα συριακά εδάφη.

Η Επιτροπή, μετά από ψηφοφορία (10 ψήφοι υπέρ έναντι 7 κατά), κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η Συρία έχει παραβιάσει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και πλειάδα διεθνών συνθηκών, όπως ο Χάρτης του ΟΗΕ, οι Συνθήκες της Γενεύης, καθώς και το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Χάγης για την απαγόρευση χρήσης μεθόδων βιολογικού πολέμου.

Ειδικότερα, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή προβλέπει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης, μόνο για 30 ημέρες και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Γερουσία προς ψήφιση εντός της προσεχούς εβδομάδας, πριν αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική έγκριση.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο πρόεδρος του συριακού κοινοβουλίου, Τζιχάντ αλ Λάχαμ, πραγματοποίησε έκκληση προς τα μέλη του Κογκρέσου, να μην επιτρέχουν μια στρατιωτική επέμβαση που θα αποβεί σε βάρος της χώρας του.

 

Σχόλια