ΗΠΑ: Εκ νέου υπό αμφισβήτηση ο «Πατριωτικός Νόμος»

0

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Όρεγκον έκρινε αντισυνταγματικές δύο διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, γνωστού ως «Πατριωτικός Νόμος», διότι παραβιάζουν την Δ΄ Αναθεώρηση του Συντάγματος για την προστασία από έρευνες, συλλήψεις και κατασχέσεις χωρίς προφανή αιτία.

Ο «Πατριωτικός Νόμος» τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

«Είναι υψίστης σημασίας να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις αρχές της Δ΄ συνταγματικής Αναθεώρησης σε ένα δημοκρατικό έθνος σαν το δικό μας», έγραψε η δικαστής Αν Άικεν στην 44σέλιδη απόφασή της. «Η Δ΄ Αναθεώρηση έχει υπηρετήσει το έθνος μας εδώ και 220 χρόνια. Για παραπάνω από 200 χρόνια, αυτή η χώρα ήταν προσκολλημένη στο κράτος δικαίου με απαράμιλλη επιτυχία και μία αλλαγή προς μία χώρα που να στηρίζεται σε εξωσυνταγματική εξουσία απαγορεύεται», κατέληξε η δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Όρεγκον.
Αφορμή για την ετυμηγορία αποτέλεσε η υπόθεση του δικηγόρου Μπράντον Μέφιλντ από το Όρεγκον, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2004.
Ο Μέφιλντ απαλλάχθηκε των κατηγοριών και προσέφυγε κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έπειτα από συμβιβασμό κέρδισε αποζημίωση δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μέιφιλντ είχε συλληφθεί ως ύποπτος όταν ισπανικές και αμερικανικές αρχές συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι το δαχτυλικό του αποτύπωμα βρέθηκε κοντά στον τόπο των επιθέσεων, σε μία τσάντα που περιείχε τους πυροκροτητές.

Σύμφωνα με τη δικαστή όμως, η Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) είχε κάνει χρήση εξουσιών βάσει του Πατριωτικού Νόμου, προκειμένου να διενεργήσει μυστικές έρευνες στο σπίτι και τα δικηγορικά γραφεία του Μέιφιλντ, να ηχογραφήσει τις συνομιλίες του και να βάλει κοριούς στα γραφεία του, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψη του Μέιφιλντ, το FBI παραδέχθηκε ότι η ταυτοποίηση του αποτυπώματος στηριζόταν σε «εικόνα κατώτερης ποιότητας» και τον απάλλαξε από κάθε υποψία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν έχει πάρει σαφή θέση όσον αφορά τη συνταγματικότητα του «Πατριωτικού Νόμου».

Σχόλια