ΗΠΑ: Έκκληση προς το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει αγωγές που σχετίζονται με το απαρτχάιντ

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να βάλει στο αρχείο την αγωγή εις βάρος 30 και πλέον αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών, οι οποίες κατηγορούνται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την υποστήριξη που παρείχαν στο φυλετικό καθεστώς του «απαρτχάιντ» στη Νότιο Αφρική.

Οι ενάγοντες – τρεις αγωγές που εξετάζονται ως μία – ζητούν αποζημίωση ύψους έως 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πολυεθνικές Ford Motor Co., IBM Corp., Citigroup Inc. και General Electric Co. για τις επιχειρηματικές τους συνεργασίες με την αφρικανική πρώην ηγεσία από το 1948 έως το 1994.

Η υπόθεση βασίζεται σε νόμο του 18ου αιώνα, ο οποίος δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπούς πολίτες να προσφεύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη για περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Τα τελευταία χρόνια ο εν λόγω νόμος έχει χρησιμοποιηθεί σε αγωγές εις βάρος μεγάλων εταιρειών που φέρονται αναμεμειγμένες σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα μόλις πέρυσι κατατέθηκε αγωγή εναντίον της εταιρείας υπηρεσιών ίντερνετ Yahoo επειδή έδωσε στην ηγεσία της Κίνας πρόσβαση στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός Κινέζου αντιφρονούντα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τη δικαστική απόφαση του Οκτωβρίου του 2007, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την εκδίκαση των αγωγών που σχετίζονται με το απαρτχάιντ.

Στις αγωγές κατονομάζονται επίσης για συνεργασία με το φυλετικό καθεστώς οι εταιρείες Hewlett-Packard Co., Exxon Mobil Corp., Bank of America Corp. και General Motors Corp.

Η δικηγορική εταιρεία, που εκπροσωπεί μία από τις ομάδες των εναγόντων, αναφέρει ότι συγκεκριμένα η εταιρεία ΙΒΜ φέρεται να προμήθευε την πρώην κυβέρνηση με υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για το σύστημα φυλετικής αναγνώρισης. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατηγορούνται για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων και οι τράπεζες για χρηματοδοτήσεις που συνέβαλαν στην ενίσχυση των αστυνομικών και των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

Σχόλια