ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ο ελεύθερος σκοπευτής Τζον Μουχάμαντ

0

Εκτελέστηκε χθες στη Βιρτζίνια με θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων ο Τζον Μουχάμαντ, ο ελεύθερος σκοπευτής που σκόρπισε τον τρόμο σκοτώνοντας συνολικά 10 ανθρώπους σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις το 2002 και παραλύοντας επί τρεις εβδομάδες την Ουάσινγκτον.
Η εκτέλεση διήρκεσε πέντε λεπτά και έγινε μπροστά στα μάτια συγγενών των θυμάτων του καταδικασθέντος. «Άλλη μια ζωή έφυγε. Αυτή άξιζε να φύγει», δήλωσε ο Στίβεν Μουρ, ο οποίος έχασε την αδελφή του, Λίντα στο μακελειό του 2002. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν νιώθει οίκτο για τον εκτελεσθέντα επειδή άφησε πίσω του έναν γιο: «Και η Λίντα άφησε παιδιά πίσω. Έχει μια κόρη, την Κέιτι, ένα γιο, τον Τόμας… Δεν θα δουν ποτέ ξανά τη μαμά τους. Δεν έχω καμιά συμπόνια για την οικογένειά του και τα παιδιά του».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της φυλακής του Γκρίνσβιλ, Λάρι Τρέιλορ ο 48χρονος Μουχάμαντ δεν έδωσε πριν εκτελεστεί καμία εξήγηση για τις δολοφονίες που διέπραξε. «Δεν τον άκουσα να λέει ούτε λέξη», είπε χαρακτηριστικά.
Οι συνήγοροι του εκτελεσθέντος είχαν υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έφεση κατά της καταδικαστικής για τον εντολέα τους απόφασης, υποστηρίζοντας πως είναι ψυχικά ασθενής και δεν έπρεπε να είχε δικαστεί, καθώς είχε αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του στην έναρξη της διαδικασίας. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν την έκανε δεκτή. Απορριπτικός ήταν και ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τιμ Κέιν απέναντι στο αίτημα της τελευταίας στιγμής να δείξει επιείκεια. «Δεν είχαμε χρόνο να ετοιμαστούμε κατάλληλα και το δικαστήριο, όπως έγραψαν τρεις δικαστές, δεν είχε επαρκή χρόνο για να εξετάσει (σ.σ. την έφεση). Θεωρούμε ότι ήταν ανάρμοστο να γίνει τόσο βιαστικά η εκτέλεση», σχολίασε ο δικηγόρος του Μουχάμαντ, Τζόναθαν Σέλντον στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Μουχάμαντ ήταν βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου του 1991. Δικάστηκε τον Μάρτιο του 2004, ενώ ήταν ακόμα νωπές οι μνήμες από τις δολοφονικές επιθέσεις που διέπραξε μαζί με τον Λι Μπόιντ Μάλβο δύο χρόνια νωρίτερα (ο τελευταίος ήταν τότε 17 ετών, έτσι γλίτωσε τη θανατική ποινή και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη). Οι δυο τους σκότωσαν έναν άνθρωπο στην Ουάσινγκτον, τρεις στη Βιρτζίνια και έξι στο Μέριλαντ. Στους τόπους των επιθέσεων βρέθηκαν διάφορα μηνύματα, όπως «Να με αποκαλείτε Θεό», «Τα παιδιά σας δεν θα είναι ασφαλή πουθενά ποτέ». Ο Μουχάμαντ επέλεγε τα θύματά του κατά βούληση και τα σκότωνε με μία μόνο βολή, χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό τουφέκι με διόπτρα. Το κίνητρό του παρέμεινε άγνωστο μέχρι το τέλος.

Σχόλια