ΗΠΑ: ελεύθερες οι σατιρικές διαφημίσεις κατά του Ισλάμ

0

 

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι είναι επιτρεπτή η τοποθέτηση σατιρικής διαφήμισης κατά του Ισλάμ στα λεωφορεία της πόλης, με την οποία γίνεται αναφορά στη δολοφονία Εβραίων από Μουσουλμάνους, διότι η διαφήμιση προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου.

Στην διαφήμιση της αντιισλαμικής οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση των Αμερικανικών Ελευθεριών», απεικονίζεται ένας άνδρας, με τυπική μουσουλμανική περιβολή, και δίπλα του αναγράφεται το εξής: «Η δολοφονία των Εβραίων αποτελεί μέρος της θρησκευτικής λατρείας, και μας φέρνει πιο κοντά στον Αλλάχ».

Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης (MTA), εξέφρασε την αντίθεση της στη διαφήμιση και ζήτησε από το δικαστήριο την απαγόρευση της, ισχυριζόμενη ότι θα υποκινήσει περιστατικά βίας και τρομοκρατίας, διότι δεν θα γίνει αντιληπτός ο σατιρικός της χαρακτήρας.

Όμως, ο δικαστής της υπόθεσης, John Koeltl, ισχυρίστηκε ότι η διαφήμιση προστατεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα από τη διάταξη για την ελευθερία του λόγου. Ο δικαστής Koeltl αναφέρει στην απόφαση του ότι αν και κατανοεί τις ανησυχίες του MTA, θεωρεί ότι η υποτιμάται η ανεκτικότητα των Νεοϋορκέζων, ενώ υπερτιμάται η πιθανή επίδραση της επίμαχης διαφήμισης. «Είναι παράλογη η υπόθεση ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση θα εξωθήσει στη βία τους πολίτες της Νέας Υόρκης», δήλωσε.