ΗΠΑ: Έναρξη δίκης για βιομηχανική κατασκοπεία

0

Ξεκινά η πρώτη δίκη που θα γίνει με βάση το νόμο περί βιομηχανικής κατασκοπείας στις ΗΠΑ, με μία υπόθεση υποκλοπής ευαίσθητων πληροφοριών διαστημικής τεχνολογίας.

Θύμα η εταιρεία Boeing, κατηγορούμενος ένας μηχανικός της, ο οποίος κατηγορείται ότι κατασκόπευε υπέρ της Κίνας.

Κατηγορούμενος είναι ο πρώην μηχανικός της εταιρείας Ντόνγκφαν Τσανγκ, κινεζικής καταγωγής, ο οποίος δούλευε στη Rockwell International, την οποία αγόρασε η Boeing το 1996. Συνέχισε να εργάζεται στην εταιρεία ως μηχανικός, και έφυγε οριστικά το 2006, όταν το FBI άρχισε τις έρευνες για την υπόθεση.

Το κατηγορητήριο, για το οποίο ο Τσανγκ δήλωσε αθώος, είναι βαρύ: συνωμοσία, οικονομική κατασκοπία, ψευδής κατάθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες, παρακώλυση δικαιοσύνης και κατασκοπική δράση υπέρ ξένων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έκλεψε 250.000 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν έγγραφα με πληροφορίες για κεραία διαστημοπλοίου των ΗΠΑ και τον πύραυλο προώθησης Delta IV.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος «είχε πρόθεση ή ήξερε ότι οι δράσεις του θα ωφελούσαν μία ξένη κυβέρνηση, συγκεκριμένα εκείνη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Η εταιρεία είχε επενδύσει για την συγκεκριμένη τεχνολογία 50 εκατ. δολάρια σε μία περίοδο πέντε ετών, απασχολώντας αποκλειστικά πάνω σε αυτήν 30 μηχανικούς, οι οποίοι έπρεπε να τηρήσουν απόλυτη εχεμύθεια.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως όντως παρέδωσε οτιδήποτε στην κινεζική κυβέρνηση, ενώ ο συνήγορός του απέδωσε τον όγκο των εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του στη μανία του να μαζεύει άχρηστα έγγραφα.

Σχόλια