ΗΠΑ: Ενεκρίθη ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ καταδίκασε το ψήφισμα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» και «χωρίς κύρος» για την Τουρκία.

Η επιτροπή της Βουλής ενέκρινε το ψήφισμα με 27 ψήφους υπέρ και 21 κατά. Το ψήφισμα θα κατατεθεί στην ολομέλεια του σώματος.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έγκριση του μη δεσμευτικού ψηφίσματος.

Εν αντιθέσει, οι οργανώσεις Αρμενίων-Αμερικανών εξέφρασαν έντονη ικανοποίηση για την αναγνώριση, από μέρους ανώτερου αμερικανικού θεσμικού οργάνου, της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην εγκρίνουν το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται ως «γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

«Αυτό το ψήφισμα δεν είναι η ορθή απάντηση σε αυτές τις ιστορικής σημασίας μαζικές δολοφονίες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τζορτζ Μπους πρόσθεσε ότι η υπερψήφιση του κειμένου πρόκειται να έχει «σημαντικές επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

Η Τουρκία παραδέχεται ότι σκοτώθηκαν πολλοί Αρμένιοι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αρνείται την κατηγορία της συστηματικής εκστρατείας γενοκτονίας.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ασυνήθιστη» την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε το ενδεχόμενο έγκρισης του ψηφίσματος «προβληματικό» για τις προσπάθειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Κοντολίζα Ράις υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης των αμερικανικών προσπαθειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν καθώς η Τουρκία είναι «κομβικό σημείο», όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Αν και η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων τάσσεται υπέρ, είναι ισχνή και πιθανολογείται ότι ορισμένα μέλη τελικά θα καμφθούν.
Το ψήφισμα, ακόμα κι αν εγκριθεί, δεν είναι δεσμευτικό.
Στην Ουάσινγκτον μετέβησαν Τούρκοι πολιτικοί για να ασκήσουν πιέσεις στους Αμερικανούς βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζορτζ Μπους.
«Προσπαθώ να πείσω του Αμερικανούς βουλευτές να μην κάνουν ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγκίς, συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού επί της εξωτερικής πολιτικής.
Υπέρ της έγκρισης πιέζουν, από την πλευρά τους, οργανώσεις Αρμενίων που ζουν στις ΗΠΑ όπως και ο αρχηγός της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.

Σχόλια