ΗΠΑ: Επανάληψη δίκης ενώ εκκρεμεί έφεση

0

Ο Αμερικανός στρατοδίκης, Πίτερ Μπράουνμπακ διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία στρατιωτικής επιτροπής επιθεώρησης εις βάρος του Καναδού κρατουμένου στο Γουαντάναμο, Ομάρ Καντρ θα συνεχιστεί στις 8 Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η εκδίκαση έφεσης από την πλευρά του κατηγορουμένου.

Ο Καναδός Ομάρ Καντρ άσκησε έφεση κατά απόφασης, η οποία ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, για εκδίκαση της υπόθεσής του από στρατοδικείο. Ο στρατοδίκης κοινοποίησε την απόφασή του με ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές, λέγοντας ότι είναι μια απόφαση «χωρίς δικαστικό προηγούμενο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακατάλληλη ή παράνομη».

Ο συνταγματάρχης Πίτερ Μπράουνμπακ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να περιμένει την απόφαση των δικαστών του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Ουάσινγκτον, γιατί «η απόφαση μπορεί να ληφθεί στις 12 Οκτωβρίου του 2007 ή στις 12 Οκτωβρίου του 2008», όπως γράφει χαρακτηριστικά στο ηλεκτρονικό του μήνυμα.

Ο Ομάρ Καντρ συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2002 κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Αφγανιστάν, σε ηλικία μόλις 15 ετών και κατηγορείται ότι σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη με χειροβομβίδα και ότι τραυμάτισε έναν ακόμα σε μάχη σε καταυλισμό που θεωρείτο ότι ανήκε στην Αλ Κάιντα.
Εκτός από δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας, ο Καντρ κατηγορείται για συνωμοσία και παροχή στήριξης στην τρομοκρατία.
Η υπόθεση του είχε αρχικώς απορριφθεί το καλοκαίρι του 2006, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφανθεί ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο οι πρώτες εκδοχές στρατιωτικών δικών της κυβέρνησης Μπους.

Τον περασμένο Ιούνιο απερρίφθησαν εκ νέου όλες οι κατηγορίες εις βάρος του 20χρονου Καναδού κρατουμένου καθώς εκρίθη ότι δεν μπορεί να δικαστεί σύμφωνα με νέο νόμο που διέπει τα στρατοδικεία.
Ο συνταγματάρχης Πίτερ Μπράουνμπακ είχε τότε δηλώσει ότι η επιτροπή επιθεώρησης είχε χαρακτηρίσει το 2004 τον κατηγορούμενο «εχθρικό μαχητή».Αλλά νομοθεσία που ενέκρινε το κογκρέσο το 2006 αναφέρει ότι μόνο οι «έκνομοι εχθρικοί μαχητές» (όσοι δεν ανήκουν σε εχθρικό τακτικό στρατό) μπορούν να δικαστούν στα στρατοδικεία του Γουαντάναμο. Ο στρατοδίκης είχε δηλώσει ότι ο Καντρ δεν εμπίπτει ακριβώς σε αυτόν τον αυστηρό ορισμό.
Είχε, όμως, αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο κρατούμενος ενώπιον του στρατοδικείου, εάν βρεθεί και πάλι ενώπιον επιτροπής επιθεώρησης, η οποία θα τον χαρακτηρίσει αυτή τη φορά ως «έκνομο εχθρικό μαχητή».

Σχόλια