ΗΠΑ: Επανεξετάζεται η νομιμότητα της εκτέλεσης με ένεση

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να επανεξετάσει τη νομιμότητα της εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση.

Πρόκειται για τη μέθοδο εκτέλεσης θανατοποινιτών που ακολουθείται στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει το αίτημα των θανατοποινιτών Ραλφ Μπέιζ και Τόμας Κλάιντ Μπόουλινγκ Τζούνιορ.
Οι δύο καταδικασθέντες με την εσχάτη των ποινών έχουν προσφύγει κατά της πολιτείας του Κεντάκι το 2004 υποστηρίζοντας ότι η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση είναι μια βάρβαρη πρακτική και κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τη θανατική ποινή εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος των θανατοποινιτών.
Η εκτέλεση του Μπέιζ ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του Κεντάκι διέταξε τη διακοπή της διαδικασίας στις αρχές του μήνα.
Στις 37 πολιτείες που χρησιμοποιούν την ένεση, η σύριγγα περιέχει το ίδιο κοκτέιλ ουσιών: μια δόση αναισθητικού, μια δόση ενός φαρμάκου που προκαλεί παράλυση των μυών και μία ουσία η οποία σταματά τη λειτουργία της καρδιάς.
Μέλη οργανώσεων που μάχονται για την κατάργηση της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι η μικρή δόση αναισθητικού προκαλεί ανυπόφορους πόνους και ο θανατοποινίτης δεν μπορεί ούτε να δακρύσει.

Σχόλια