ΗΠΑ: Επικύρωση προστίμου 18δις δολαρίων σε εταιρεία πετρελαιοειδών

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αίτηση της εταιρείας πετρελαιοειδών Chevron για ακύρωση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου του Ισημερινού που της επέβαλε πρόστιμο ύψους 18 δις. δολαρίων για οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Αμαζονίου.

Δικηγόροι της Chevron ισχυρίστηκαν ότι το επιβληθέν πρόστιμο δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στη Νέα Υόρκη, ενώ εκπρόσωποί της δηλώνουν απογοητευμένοι και τονίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι αναξιόπιστα τονίζοντας ότι η εταιρεία είχε δαπανήσει περίπου 40 εκ. δολάρια προκειμένου να καθαρίσει το περιβάλλον στις συγκεκριμένες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική διαμάχη είχε ξεκινήσει πριν από 19 χρόνια όταν 30.000 κάτοικοι του Ισημερινού είχαν στραφεί κατά της εταιρείας Texaco, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Chevron και εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Αμερική. Οι κατηγορίες αφορούσαν ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων στα δάση του Αμαζονίου.

Εκτιμάται μάλιστα ότι ο συνολικός αριθμός των τοξικών αποβλήτων ξεπερνά τα 18 δις. γαλόνια. Πέρα από τη περιβαλλοντική καταστροφή, αυξήθηκαν σε σημαντικό ποσοστό και τα κρούσματα καρκίνου καθώς και άλλων ασθενειών στους κατοίκους της περιοχής.

Σχόλια