ΗΠΑ: Έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Εργασίας δηλώνει η ΒΡ, που αντικρούει τις κατηγορίες για ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας σε διυλιστήριό της

0

Επίσημη ανακοίνωση με την οποία αντικρούει τις κατηγορίες που της προσήψε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τις συνθήκες ασφαλείας σε διυλιστήριό της στο Τέξας, όπου 15 εργάτες έχασαν τη ζωή τους το 2005 εξαιτίας ατυχήματος, εξέδωσε η ΒΡ.
Η εταιρία πετρελαιοειδών υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία όσων σε βάρος της ανέφερε το Τμήμα του υπουργείου Εμπορίου που είναι αρμόδιο για την ασφάλεια στην εργασία (OSHA) σχετίζεται με παλαιότερη διαφωνία ανάμεσα στο Τμήμα και την ΒΡ αναφορικά με τη συμμόρφωση προς όσα συμφωνήθηκαν το 2005 μετά το ατύχημα στις εγκαταστάσεις διύλισης στο Τέξας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρία, το ζήτημα αυτό βρίσκεται ενώπιον της Αναθεωρητικής Επιτροπής Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας –όργανο ανεξάρτητο από το Τμήμα ασφάλειας στην εργασία του υπουργείου Εμπορίου– και, όπως δήλωσε ο διευθυντής του διυλιστηρίου στο Τέξας, Κιθ Κάσεϊ, «είμαστε απογοητευμένοι που το OSHA προχώρησε σε αυτή την κίνηση πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης του θέματος από την Αναθεωρητική Επιτροπή». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι συμμορφωνόμαστε πλήρως με τη συμφωνία του 2005 και ανυπομονούμε να το αποδείξουμε ενώπιον της Αναθεωρητικής Επιτροπής. Παρότι διαφωνούμε έντονα με τα συμπεράσματα του OSHA, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την υπηρεσία για να επιλύσουμε τις διαφορές μας».
Όλα ξεκίνησαν από την πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι η ΒΡ απειλείται με πρόστιμο 87 εκατομμυρίων δολαρίων για παραλείψεις στην ασφάλεια του διυλιστηρίου της στο Τέξας. Οι επιθεωρητές του υπουργείου έκαναν λόγο για 270 σημεία στα οποία η εταιρία δεν είχε κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και 439 άλλες παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας, ενώ επίσημη θέση για την υπόθεση πήρε και η υπουργός Εμπορίου, Χίλντα Σολίς, δηλώνοντας: «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε πως η εταιρεία δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ασφαλείας που είχε δεσμευθεί ότι θα έλυνε». Η εξέλιξη αυτή, όπως ανακοίνωσε η ΒΡ, θα επιταχύνει τη διαδικασία προσφυγής της εταιρίας στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς ο γίγαντας των πετρελαιοειδών υποστηρίζει ότι αφενός κατέβαλε εντατικές, πρωτόφαντες προσπάθειες για να βελτιώσει την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας και αφετέρου εξαρχής συνεργάστηκε με το OSHA για την ασφάλεια του συγκεκριμένου διυλιστηρίου.

Σχόλια