ΗΠΑ: Εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί από την εφαρμογή της νομοθεσίας περί διακρίσεων

0

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου οι θρησκευτικοί ηγέτες εκπροσωπούν το ποίμνιο και γι’ αυτό πρέπει να επιλέγονται εντελώς ελεύθερα από την εκκλησία και τις θρησκευτικές οργανώσεις χωρίς κρατική παρέμβαση.

«Σαφώς η κοινωνία έχει συμφέρον να εφαρμόζεται η νομοθεσία για την πάταξη των διακρίσεων στον επαγγελματικό χώρο και στην επιλογή των θρησκευτικών λειτουργών. Ωστόσο, αντίστοιχο συμφέρον έχουν και οι θρησκευτικές οργανώσεις στο να επιλέγουν ποιοι θα προωθήσουν τις αντιλήψεις τους και θα διδάξουν τον τρόπο λατρείας», ανέφεραν οι δικαστές.

Πρακτικά, η απόφαση θα έχει σπουδαίο αντίκτυπο για τους χιλιάδες εργαζόμενους σε εκκλησίες και θρησκευτικές οργανώσεις. Πέρα από θρησκευτικούς λειτουργούς, όπως ιερείς, επισκόπους ή ραβίνους, η απόφαση φαίνεται κατ’ αρχήν να αφορά επίσης και δασκάλους που προσλαμβάνονται για τη διδασκαλία θρησκευτικών αρχών σε κατηχητικά και εκκλησιαστικά σχολεία. «Αν κάποιος διδάσκει θεολογία, αντιμετωπίζεται όπως ο θρησκευτικός λειτουργός. Αν διδάσκει φυσική ή αγγλικά σε ένα εκκλησιαστικό σχολείο, όχι», διευκρίνισε ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Douglas Laycock, δικηγόρος του εναγόμενου, ενός λουθηρανικού σχολείου.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν προσφυγής της Cheryl Perich, η οποία εργαζόταν ως δασκάλα σε ένα σχολείο που λειτουργούσε υπό την επίβλεψη της Λουθηρανικής Εκκλησίας του Μισούρι. Η Perich ισχυριζόταν ότι απολύθηκε παράνομα κι έπεσε θύμα δυσμενούς διάκρισης λόγω της ναρκοληψίας από την οποία υπέφερε. Η ενάγουσα δίδασκε τόσο θρησκευτικά όσο και μη θρησκευτικά μαθήματα και συμμετείχε στις εκκλησιαστικές λειτουργίες μαζί με τους μαθητές της.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα καθήκοντά της ήταν ως επί το πλείστον να διδάσκει μη θρησκευτικά μαθήματα, συνεπώς κατ’ αρχήν χωρούσε εφαρμογή των διατάξεων απαγόρευσης διακρίσεων στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, συνεκτίμησε τόσο το γεγονός ότι η Perich είχε λάβει θρησκευτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όσο και το ότι το ίδιο το σχολείο την αντιλαμβανόταν ως μέρος των θρησκευτικών λειτουργών. Η εξαίρεση των θρησκευτικών προσλήψεων και προαγωγών από τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο θεμελιώθηκε στην Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, η οποία απαγορεύει την εμπλοκή του κράτους στα εσωτερικά ζητήματα της εκκλησίας, ιδίως στην επιλογή θρησκευτικών ηγετών.  

Με το περιεχόμενο της απόφασης διαφώνησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα της Εκκλησίας. «Οι διακρίσεις στην παροχή εργασίας είναι ένα κακό που προσπαθούμε με πολύ κόπο να εξαλείψουμε στις ΗΠΑ. Πολύ φοβάμαι ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα δυσκολέψει την πάταξη των διακρίσεων», τόνισε ο Επίσκοπος Barry W. Lynn, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης για το χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Την Perich είχε υποστηρίξει δημοσίως και ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Σχόλια