ΗΠΑ: Για κατάχρηση εξουσίας και εκφοβισμό κατηγορείται ο κυβερνήτης του Τέξας

0

Ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι, κατηγορείται για την προσπάθειά του να εξαναγκάσει Εισαγγελέα, μέλος του δημοκρατικού κόμματος, να παραιτηθεί, απειλώντας την με περικοπή του προϋπολογισμού της υπηρεσίας της.

Επιτροπή έρευνας στο Όστιν, απηύθυνε δύο κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και για προσπάθεια εκφοβισμού της Εισαγγελέως Ρόσμαρι Λέχμπεργκ από τον κυβερνήτη, όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία της κομητείας Τράβις.

Ειδικότερα, το 2013 όταν η Εισαγγελέας Λέχμπεργκ συνελήφθη να οδηγεί σε κατάσταση μέθης, ο κυβερνήτης Πέρι φέρεται να την απείλησε ότι θα αφαιρέσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλεπόταν από το δημόσιο προϋπολογισμό της πολιτείας του Τέξας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εάν η Εισαγγελέας δεν παραιτούνταν. Ωστόσο, η Λέχμπεργκ αρνήθηκε να παραιτηθεί και έτσι ο κυβερνήτης σταμάτησε την επιχορήγηση.

Ο ίδιος τόνισε σχετικά: «Δεν μπορώ να συνεχίσω να τροφοδοτώ με δημόσιο χρήμα μια πολιτειακή μονάδα όπου ο υπεύθυνος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού».

Εάν ο Πέρι κριθεί ένοχος για κατάχρηση εξουσίας, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή από 5 έως 99 έτη, ενώ για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση ενός δημόσιου υπαλλήλου, από 2 έως 10 έτη.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης είναι ένας εκ των πιθανών υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

 

Σχόλια