ΗΠΑ: η δικαιοσύνη κατά των μονοπωλίων

0

Την περασμένη Τετάρτη το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε αγωγή για να εμποδίσει την εξαγορά της εταιρείας T-Mobile USA από την εταιρεία AT&T για 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, η συνδυασμένη δράση δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα δημιουργήσει βλαπτικό για τον ελεύθερο ανταγωνισμό μονοπώλιο και θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, χαμηλότερη ποιότητα και λιγότερες επιλογές μεταξύ προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών.

Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών AT&T Inc, έκλεισε την συμφωνία εξαγοράς μόλις πέντε μήνες πριν, φιλοδοξώντας να γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική. Σε παρεμφερή υπόθεση το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε και πάλι αντιτεθεί σε εξαγορά για να μην παραβιαστεί η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, συμμορφούμενο προς τις υποδείξεις της προεδρίας Ομπάμα για αυστηρότερη παρέμβαση της κυβέρνησης σε θέματα προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού στον εμπορικό κόσμο. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2011, αφού απειλήθηκαν νομικές κινήσεις κατά της προσφοράς 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Nasdaq OMX για την εξαγορά της NYSE Euronext –δραστηριοποιούμενες και οι δύο στον τομέα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών- η πρώτη απέσυρε την προσφορά της.

Η AT&T δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της «έκπληκτη και απογοητευμένη» από την αγωγή. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετική συζήτηση με εκπροσώπους του υπουργείου μόλις την περασμένη βδομάδα, στη διάρκεια της οποίας η συζήτηση δεν εστίασε στο αν θα επιτραπεί ή όχι η εξαγορά, αλλά στα πιθανά μέτρα που θα παρθούν για να αποτραπεί ο κίνδυνος παραβίασης του ανταγωνισμού αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η εταιρεία επιχειρηματολόγησε ότι με την εξαγορά θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους πύργους και τα συστήματα που διαθέτει η T-Mobile για να βελτιώσει την παροχή ασύρματων δικτύων και να επεκτείνει το υψηλής ταχύτητας ασύρματο ίντερνετ στο μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής επικράτειας. Εξάλλου, με την εξαγορά θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας λόγω της εξάπλωσης των ευρυζωνικών δικτύων.

Ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά συνεχιστούν είναι απίθανο να μπορεί η εταιρεία να προτείνει ικανοποιητικές λύσεις για να κατευνάσει τις κυβερνητικές ανησυχίες. Στο έγγραφο της αγωγής, άλλωστε, η κυβέρνηση ανέφερε ότι η συναλλαγή θα σημάνει ουσιαστική άμβλυνση του ανταγωνισμού σε 97 από τις 100 μεγαλύτερες αγορές ασύρματης τηλεφωνίας στη χώρα.

Πάντως, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού. 
 

Σχόλια