ΗΠΑ: Καταδίκη μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης

0

Αμερικανική μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση και πέντε από τους πρώην ηγέτες της καταδικάστηκαν για χρηματοδότηση της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης “Χαμάς”, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ένορκοι κατέληξαν στην καταδικαστική απόφαση έπειτα από οκτώ ημέρες διαβουλεύσεων στην επανεξέταση της υπόθεσης για τις δραστηριότητες του ιδρύματος “Ιερά Γη για την Ανακούφιση και την Ανάπτυξη”, η οποία εδρεύει στο Τέξας.

Η οργάνωση υπήρξε κάποτε από τις μεγαλύτερες σε αμερικανικό έδαφος και κατηγορείτο για χρηματοδότηση 12 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων προς την Χαμάς.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης πρόκειται για την μεγαλύτερη δίκη χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης, Γκασάν Ελάσι και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Σουκρί Αμπού Μπέικερ κρίθηκαν ένοχοι 69 κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Τα υπόλοιπα καταδικάστηκαν για συνωμοσία με στόχο την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ποινή δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και οι καταδικασθέντες αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Η Χαμάς συμπεριελήφθη στον αμερικανικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων το 1995 και ως εκ τούτου θεωρείται παράνομη κάθε απόπειρα δωρεάς και στήριξης της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η φιλανθρωπική οργάνωση υποστήριξε ότι ενεργούσε με απόλυτη νομιμότητα και προσπάθησε να βοηθήσει οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες μουσουλμάνων.

Κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση για απόπειρα πολιτικοποίησης της υπόθεσης και ένταξής της στον επονομαζόμενο “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.