ΗΠΑ: Κατάργηση των ορίων στις δωρεές προς πολιτικούς

0

Με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προχώρησε στην κατάργηση των ορίων στις οικονομικές συνεισφορές, κατά τις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων και κομμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται πως οι συνολικές δωρεές προς υποψηφίους για ομοσπονδιακά αξιώματα, είναι δυνατόν να ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο των 48.600 δολαρίων ανά διετία και πως το ίδιο ισχύει και για το όριο των 74.600 δολαρίων προς ενίσχυση των κομμάτων.

Ωστόσο, σε ισχύ θα παραμείνει το βασικό όριο των συνεισφορών ιδιωτών προς υποψηφίους στις προκριματικές και τις γενικές εκλογές, το οποίο ανέρχεται σε 2.600 δολάρια ανά εκλογικό κύκλο.

Η επιβολή χρηματοδοτικών ορίων για τη στήριξη υποψηφίων ή κομμάτων συνιστά, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, παραβίαση του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα των ΗΠΑ δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

 Η απόφαση [PDF], η οποία ελήφθη με σχετική πλειοψηφία, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχιση προηγούμενης απόφασης, του 2010, με την οποία είχαν εξαλειφθεί τα όρια χρηματοδότησης προεκλογικών δαπανών από επιχειρήσεις. Η νέα αυτή ρύθμιση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, επιτρέπει ουσιαστικά την άνευ ορίων στήριξη των κομμάτων αλλά και του συνόλου των υποψηφίων τους.

 

Σχόλια