ΗΠΑ: Κλήτευση στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών

0

Ομοσπονδιακός δικαστής επέδωσε κλήτευση για κατάθεση σε πρώην και νυν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών Ντιπάρτμεντ και άλλων υπουργείων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάμεσά τους και την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.
Η δίκη, η οποία θα διεξαχθεί το 2008, αφορά υπόθεση κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ και σχετίζεται με τις συνομιλίες περισσότερων από 10 αξιωματούχων με στελέχη του φιλοϊσραηλινής ομάδας πίεσης, «Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC)».
Οι δύο κατηγορούμενοι, στελέχη του λόμπι, κατηγορούνται ότι έλαβαν γνώση απόρρητων πληροφοριών από στέλεχος του Πενταγώνου και ότι τις μεταβίβασαν σε Ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι ίδιοι και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι το λόμπι έπαιζε έναν ανεπίσημο αλλά εγκεκριμένο από το υπουργείο Εξωτερικών ρόλο και ότι οι κλητευθέντες μπορούν να το διαβεβαιώσουν.
Οι πληροφορίες αφορούσαν την δραστηριότητα της Αλ Κάιντα και την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν.
Εκτός της Ράις, κλήτευση έλαβε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Στέφεν Χάντλεϊ και ο αναπληρωτής του Έλιοτ Άμπραμς, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν.
Η αμερικανική ηγεσία αναμένεται να προσβάλει την απόφαση του δικαστή με το σκεπτικό ότι θα αποκαλυφτούν απόρρητες πληροφορίες.
Ωστόσο, ο δικαστής υποστηρίζει ότι η απόφαση μπορεί να ανατρέψει το προνόμιο της κυβέρνησης να μη δημοσιοποιεί ευαίσθητες πληροφορίες.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δε σχολίασαν την υπόθεση.

Σχόλια