ΗΠΑ: Λήψη προστατευτικών μέτρων για τους δημοσιογράφους

0

Αυξημένα μέτρα προστασίας για δημοσιογράφους και δημοσιογραφικές πηγές, προωθούν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές, στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούν υποθέσεις τρομοκρατίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια έρευνας διαρροών σχετικά με επιχείρηση της CIA στην Υεμένη, είχε προχωρήσει σε, χωρίς άδεια και ενημέρωση των ενδιαφερομένων, συλλογή και επεξεργασία των τηλεφωνικών αρχείων περίπου 100 δημοσιογράφων, γεγονός που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις, οργάνων του Τύπου και υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι αρμόδιες αρχές παρουσίασαν το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη βελτίωση της προστασίας των οργάνων του Τύπου, βάσει του οποίου επέρχεται αυστηροποίηση των κριτηρίων πρόσβασης στις τηλεφωνικές επαφές δημοσιογράφων. Παράλληλα ορίζεται, ότι τα όργανα του Τύπου θα ενημερώνονται εκ των προτέρων για κάθε αίτημα πρόσβασης σε τηλεφωνικά αρχεία, με εξαίρεση μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού και άμεσου κινδύνου θανάτου ή τραυματισμού ή διακινδύνευσης της εθνικής ασφάλειας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Eric Holder, «Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αποφασισμένο να περιφρουρήσει την ασφάλεια του έθνους και να προστατεύσει τους αμερικανούς πολίτες, παρέχοντας την ίδια στιγμή εγγυήσεις για την ελευθερία του Τύπου».