“Μνημόνιο” συντάχθηκε από δικηγόρους για τη διεξαγωγή των προεκλογικών debates στις ΗΠΑ

0

Δύο δικηγόροι από την Ουάσινγκτον ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις και συνέβαλαν στη σύνταξη του «Μνημονίου» που προβλέπει τους όρους διεξαγωγής των τριών προεκλογικών debates ανάμεσα στους δύο υποψήφιους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Barack Obama και τον Mitt Romney.

Ο δικηγόρος Benjamin Ginberg,ο οποίος έχει αναλάβει να οργανώσει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και ο Bob Bauer, πρώην σύμβουλος του Obama στον Λευκό Οίκο και νυν συνεργάτης του στην προεκλογική εκστρατεία συμφώνησαν στα βασικά σημεία που θα διέπουν τη διαδικασία στις τρεις τηλεμαχίες. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι κανόνες που συμφωνήθηκαν ρυθμίζουν με κάθε λεπτομέρεια κάθε ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει.

Συγκεκριμένες προβλέψεις υπάρχουν στο κείμενο και για τη συμπεριφορά της δημοσιογράφου του CNN, Candy Crowley, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό των συζητήσεων. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει φανεί ιδιαίτερα πιστή στους κανόνες που φαίνεται να της άφηναν περιορισμένα περιθώρια συμμετοχής. Μάλιστα η ίδια είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι δε νιώθει να δεσμεύεται από το επίμαχο κείμενο.

Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη αυτής της μυστικής μέχρι πρότινος συμφωνίας είχε διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη και είχαν εκφραστεί αντικρουόμενες θέσεις κυρίως αναφορικά με το ρόλο της δημοσιογράφου και της συμμετοχής του κοινού στην όλη διαδικασία.

Τέλος, να αναφερθεί ότι η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα.