ΗΠΑ: Νέα αναβολή εκτέλεσης σε θανατοποινίτη

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α απεφάνθη υπέρ της αναβολής της εκτέλεσης του Αμερικανού θανατοποινίτη, Ερλ Γουέσλι Μπέρι.

Η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης. Είναι η τρίτη φορά που οι δικαστικές αρχές αναβάλλουν την εκτέλεση του θανατοποινίτη από τον Μισισιπή ως αποτέλεσμα της προ μηνός συμφωνίας να επανεξεταστεί η νομιμότητα των εκτελέσεων με θανατηφόρα ένεση.

Οι καταδικασθέντες με την εσχάτη των ποινών Ραλφ Μπέιζ και Τόμας Κλάιντ Μπόουλινγκ Τζούνιορ έχουν προσφύγει κατά της πολιτείας του Κεντάκι το 2004 υποστηρίζοντας ότι η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση είναι μια «βάρβαρη πρακτική και κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νέα αναβολή ενδέχεται να ισοδυναμεί με ντε φάκτο πανεθνικό μορατόριουμ για τη θανατική ποινή.
Ωστόσο, η αναβολή προκάλεσε την οργή πολλών οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων των θανατοποινιτών. «Είναι μια νέα καθυστέρηση για μια εκτέλεση, η οποία θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό», είπε ο νομικός διευθυντής του Ιδρύματος Ποινικής Δικαιοσύνης, Κεντ Σέντεγκερ και συμπλήρωσε, «πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου μια γυναίκα πριν από 20 χρόνια. Δε θα έπρεπε να μας απασχολεί η μακρινή πιθανότητα ότι η εκτέλεσή του ενδέχεται να είναι επώδυνη».
Στις 37 πολιτείες που χρησιμοποιούν την ένεση, η σύριγγα περιέχει το ίδιο κοκτέιλ ουσιών: μια δόση αναισθητικού, μια δόση ενός φαρμάκου που προκαλεί παράλυση των μυών και μία ουσία η οποία σταματά τη λειτουργία της καρδιάς.

Μέλη οργανώσεων που μάχονται για την κατάργηση της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι η μικρή δόση αναισθητικού προκαλεί ανυπόφορους πόνους και ο θανατοποινίτης δεν μπορεί ούτε να δακρύσει.

Πολλές πολιτείες έχουν κηρύξει μορατόριουμ στις εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σχόλια