ΗΠΑ: Νέα μέτρα για την κάλυψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι στατιστικές στις ΗΠΑ δείχνουν κατά μέσο όρο, ότι σε εργασίες πλήρους απασχόλησης, για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες,
οι γυναίκες κερδίζουν μόνο 77 σεντς.

Η πρώτη ενέργεια του Προέδρου ήταν η υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος το οποίο απαγορεύει σε εργοδότες τα ”αντίποινα” σε βάρος των εργαζομένων που επιλέγουν να διαπραγματευτούν την αμοιβή τους.

Με το δεύτερο μέτρο, δίνεται εντολή στον Υπουργό Εργασίας να θεσπίσει νέους κανόνες για τους εργοδότες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έτσι ώστε να υποβάλουν στο Υπουργείο Εργασίας συνοπτικά στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές που καταβάλλουν στους υπαλλήλους τους, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του φύλο τους αλλά και της φυλής τους.

Η ανακοίνωση του Προέδρου έρχεται την επίσημη ”Ημέρα της Ίσης Αμοιβής” κατά την οποία στατιστικές έδειξαν πόσο περισσότερο πρέπει να εργαστούν μέσα σε ένα έτος οι γυναίκες για να κερδίσουν τα ίδια χρήματα με τους άνδρες.

Η ισότητα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών υπήρξε θέμα συζητήσεων στις ΗΠΑ και ο νόμος που κατοχύρωσε για πρώτη φορά αυτό το δικαίωμα υπογράφηκε από τον Πρόεδρο John F. Kennedy το 1963.

 

Σχόλια