ΗΠΑ: Νέος νόμος περί ευθυνών για συμμετοχή σε γενοκτονία

0

Η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θέσπιση του νόμου περί απόδοσης ευθυνών για γενοκτονία, με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν το δικαίωμα να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά ατόμων που συμμετέχουν σε γενοκτονίες στο εξωτερικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κένεθ Ροθ δήλωσε: «με το νόμο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κινδυνεύουν να μετατραπούν σε καταφύγιο για εγκληματίες που έχουν συμμετάσχει σε γενοκτονίες».

Με τον εν λόγω νόμο η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους δείχνει την αποφασιστικότητά της να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους έχουν διαπράξει αυτό το ειδεχθές έγκλημα.

Ο προηγούμενος νόμος επέτρεπε μόνο την άσκηση ποινικής δίωξης κατά Αμερικανών πολιτών που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε γενοκτονία στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί έρευνες κατά αρκετών υπόπτων για συμμετοχή σε γενοκτονίες στη Ρουάντα και στη Βοσνία, οι οποίοι φέρονται να εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορούσε να κινηθεί δικαστικά διότι οι φερόμενοι ως ύποπτοι δεν είναι Αμερικανοί πολίτες και διέπραξαν τα εγκλήματα τους μακριά εκτός ΗΠΑ.

Σχόλια