ΗΠΑ: Νομικές κυρώσεις για ecstasy και κοκαΐνη

0

Οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ  για την τιμωρία των εγκλημάτων που αφορούν το ναρκωτικό ecstasy είναι πολύ πιο αυστηρές συγκριτικά με αυτές που αφορούν την κοκαΐνη, παρότι το δεύτερο είναι “ σημαντικά πιο επιβλαβές” σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή.

 Ο δικαστής με αυτήν την απόφαση του στράφηκε εναντίον της επιτροπής που θέτει τις βασικές νομοθετικές προβλέψεις για την τιμωρία εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά, δηλώνοντας ότι: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το MDMA  (δραστική ουσία στο ναρκωτικό ecstasy) έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις, ωστόσο η ανάλυση της αρμόδιας επιτροπής όσον αφορά αυτές τις επιπτώσεις, ιδίως στην σύγκριση κοκαΐνης και MDMA, ήταν επιλεκτική και ελλιπής. Αντί να συγκρίνει το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων του MDMA και της κοκαΐνης, η επιτροπή επικεντρώθηκε μονό σε μία, την νευροτοξικότητα. Με αυτόν τον τρόπο η επιτροπή αγνόησε συνέπειες της κοκαΐνης που την καθιστούν πολύ πιο επιβλαβή από  το MDMA.”

Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται από πολλούς ως ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση καθώς οι προηγούμενες κατευθυντήριες φαίνεται πως έχουν απόσταση από τα αμιγώς επιστημονικά δεδομένα.  Σχετικό Έγγραφο

 

Σχόλια