Οι ασκήσεις γιόγκα δεν παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες μαθητών

0

 

Εφετείο της Καλιφόρνια απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχολεία της Πολιτείας δεν παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες των μαθητών, μέσω της ένταξης ασκήσεων γιόγκα στο πρόγραμμα φυσικής αγωγής.

Ο Stephen και η Jennifer Sedlock, των οποίων τα παιδιά είναι μαθητές σχολείου της περιοχής Encinitas της Καλιφόρνια, κατέθεσαν αγωγή το 2013, ισχυριζόμενοι ότι οι ασκήσεις γιόγκα, οι οποίες διδάσκονται στους μαθητές, παραβιάζουν τις διατάξεις  του Συντάγματος της Καλιφόρνια, σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, η οποία επικυρώθηκε από το Εφετείο, το επίμαχο πρόγραμμα γιόγκα «στερείται θρησκευτικού, μυστικιστικού ή πνευματικού χαρακτήρα». Στην απόφαση του Εφετείου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αν και οι ασκήσεις γιόγκα μπορεί να συνδέονται με τη θρησκευτική πίστη, δεν έχουν εγγενώς θρησκευτικό χαρακτήρα. Δεν τίθεται ζήτημα θρησκευτικού προσηλυτισμού μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος φυσικής αγωγής».

Ο συνήγορος των εναγόντων, Dean Broyles, ισχυρίζεται ότι η οικογένεια θα εξαντλήσει τα νομικά περιθώρια δικαίωσης, καθώς, όπως δήλωσε: «Κανένα άλλο δικαστήριο δεν έχει επιτρέψει στους διευθυντές δημοσίων σχολείων την εξώθηση των μαθητών σε επίσημες θρησκευτικές τελετές».