ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί «έσωσαν» τον Γκονζάλες από την πρόταση δυσπιστίας

0

Δεν ψηφίστηκε τελικά από τη Γερουσία η πρόταση δυσπιστίας κατά του αμφιλεγόμενου υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες, που βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλων, αλλά έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη του Τζορτζ Μπους.

Τελικά οι Ρεπουμπλικανοί απέτρεψαν την ψήφισή της, καθώς συνολικά 53 από τους 100 γερουσιαστές αποφάσισαν να τεθεί ένα όριο στη συζήτηση που άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ απαιτούνταν 60 γερουσιαστές ώστε η συνέλευση να προχωρήσει στην ψηφοφορία για την πρόταση. Ένας γερουσιαστής απείχε και 38 ψήφισαν κατά.

Επτά ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δεν ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματός τους και τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της συμβολικής πρότασης που ανέφερε ότι «η Γερουσία και ο αμερικανικός λαός δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στον Γκονζάλες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχεται πιέσεις και σειρά εκκλήσεων να παραιτηθεί από το Φεβρουάριο, μετά την απόλυση πέρυσι τουλάχιστον εννέα ομοσπονδιακών εισαγγελέων για πολιτικούς λόγους και για το ρόλο του στην επεξεργασία των αμφισβητούμενων αντιτρομοκρατικών μέτρων.