ΗΠΑ: Πάγωμα της δορυφορικής παρακολούθησης

0

Την αναβολή προγράμματος που προβλέπει τη χρήση δορυφορικών παρατηρήσεων για εσωτερικές υποθέσεις, όπως η τρομοκρατία, εισηγήθηκε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για λόγους διαφύλαξης των πολιτικών δικαιωμάτων.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αποφάσισε να παγώσει το πρόγραμμα μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσε για το θέμα ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής, Μπένι Τόμσον διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα, αν υλοποιηθεί, θα προβλέπει «αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα πολιτικά δικαιώματα. Δικλείδες, οι οποίες απαιτούνται για να μείνουμε πιστοί στο Σύνταγμα και τον αμερικανικό λαό».
Οι δορυφορικές παρατηρήσεις του αμερικανικού εδάφους χρησιμοποιούνται σήμερα από κυβερνητικές υπηρεσίες για λόγους πολιτικής προστασίας, για παράδειγμα στην αποφυγή και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ωστόσο η προτεινόμενη υπηρεσία, με την ονομασία «Γραφείο Εθνικών Εφαρμογών» (National Applications Office) θα μπορούσε να χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για λόγους εσωτερικής ασφάλειας και επιβολής του νόμου.
Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Σχόλια